Systemfelen i skolan måste rättas till

Slutreplik på debattsvaret "(S) skyller sitt misslyckande på friskolor" den 25 februari.

"Vi värnar det fria skolvalet. Men denna valfrihet ska vara till för alla, inte för några få privilegierade", skriver debattörerna.

"Vi värnar det fria skolvalet. Men denna valfrihet ska vara till för alla, inte för några få privilegierade", skriver debattörerna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2021-03-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns uppenbara systemfel i Sveriges marknadsskola. Dessa fel måste rättas till. 

Det är inte rimligt att barn födda i januari har större möjlighet att välja skola än de födda senare på året. Det är inte heller rimligt att friskolor kompenseras för ett skolpliktsansvar som endast kommunala skolor har. Dessa systemfel har en stor negativ inverkan på våra barns utbildning och framtid. Genom att rätta till felen och öka likvärdigheten kan Sverige återta platsen som världens bästa och mest jämlika skola.

Men när vi socialdemokrater vill diskutera lösningar för att höja de svenska skolresultaten väljer Friskolornas riksförbunds ordförande Ulla Hamilton att påvisa att det inte alls finns någon problematik med den svenska marknadsskolan. Hon menar att kösystem är ett nödvändigt ont och att friskolor inte alls överkompenseras. Men det är självklart att hon tycker så. Hennes medlemsföreningar inkluderar de vinstdrivande friskolorna som årligen plockar ut hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar i vinst. Vinster som bland annat har möjliggjorts av de systemfel i svenska skolan som Hamilton får betalt för att försvara.

Vi socialdemokrater värnar det fria skolvalet. Men denna valfrihet ska vara till för alla, inte för några få privilegierade. Alla barn, oavsett var de bor, var de kommer från eller vilka deras föräldrar är, ska vara garanterade en bra skolgång. Därför måste vi politiker se till att systemet fungerar för alla.

Det är därför vi står bakom de förslag som Likvärdighetsutredningen har presenterat. Dessa förslag rättar till de avarter på skolmarknaden som idag dränerar utbildningssystemet och skapar orättvisor i skolvalssystemet. Det handlar om att införa ett gemensamt skolval där barn inte får sämre valfrihet på grund av sitt födelsedatum eller för att deras föräldrar inte satt dem i kö från BB. Det handlar också om att skolor ska kompenseras för det ansvar de tar.

Detta är förslag som elevorganisationerna, lärarfacken och forskningen har ställt sig bakom men som nu förkastas av vinstdrivande friskolekoncerner. Varför? Jo, för att förslagen omfördelar resurser till de barn som behöver hjälp i stället för till kapitalplacerare i utlandet. För oss Socialdemokrater är det självklart att våra skattepengar ämnade till våra barns utbildning och framtid ska gå till just det.

Det är glädjande att många liberaler nu ser problemen med skolmarknaden. Men om vi ska kunna öka likvärdigheten och bryta skolsegregationen måste fler vara beredda att på allvar diskutera hur vi begränsar avarterna på den svenska skolmarknaden. Även Ulla Hamilton.