Många äldre blir utan inkomstpensionstillägg

I höst kommer inkomstpensionstillägget att börja betalas ut till pensionärer i Kalmar län. Men långt ifrån alla är berättigade till tillägget och de flesta av de som är berättigade kommer inte att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt, skriver Ann-Sofie Kraft Nilsson på Pensionsmyndigheten.

"I höst kommer inkomstpensionstillägget att börja betalas ut till pensionärer i Kalmar län. Men långt ifrån alla är berättigade till tillägget och de flesta av de som är berättigade kommer inte att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt", skriver Ann-Sofie Kraft Nilsson på Pensionsmyndigheten.

"I höst kommer inkomstpensionstillägget att börja betalas ut till pensionärer i Kalmar län. Men långt ifrån alla är berättigade till tillägget och de flesta av de som är berättigade kommer inte att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt", skriver Ann-Sofie Kraft Nilsson på Pensionsmyndigheten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-07-29 21:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagen har beslutat att höja pensionerna genom att införa ett inkomstpensionstillägg. Syftet är att människor som har arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få.

Det handlar om ett tillägg till den allmänna pensionen på mellan 0 och 600 kronor i månaden före skatt. För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt.

Det är alltså inte alla pensionärer som är berättigade till inkomstpensionstillägget. Och bland de som får tillägget kommer summan att variera stort och de flesta kommer inte att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt. Vilket belopp man får beror på storleken på den allmänna pensionen och hur länge man har arbetat i Sverige.

Vi på Pensionsmyndigheten kan i dag inte svara på vem som kommer att få tillägget och hur mycket var och en kommer att få. Det vet vi först i augusti, när beslut om tillägg tas.

Våra schablonberäkningar visar dock att ungefär 39 000 av Kalmar läns 63 000 pensionärer kommer att få inkomstpensionstillägget. Av de som får tillägget kommer 33 procent att få maxbeloppet på 600 kronor före skatt. Ungefär 24 000 pensionärer i Kalmar län kommer inte att få något inkomstpensionstillägg.

I hela landet är det ungefär 1,2 miljoner pensionärer som får tillägget. Av dem får 30 procent maxbeloppet. Nästan 900 000 av landets pensionärer blir helt utan inkomstpensionstillägg.

 

Det är många som undrar om de kommer att inkomstpensionstillägget och hur mycket de i så fall får. Vi på Pensionsmyndigheten kommer säkert att veta vilka som berörs först i augusti och då kommer vi att skicka ut besked via post eller digital brevlåda. Den första utbetalningen sker i september, tillsammans med utbetalningen av den övriga pensionen från Pensionsmyndigheten. Man behöver inte göra något själv för att få pengarna.

För den som vill veta mer om inkomstpensionstillägget vill jag tipsa om Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten på pensionsmyndigheten.se. Håll också utkik efter brevet från oss i augusti.