LISTA: Här är nya råden du ska följa

Nu omfattas även Kalmar län av lokala utökade råd. Här nedan listar vi råden som nu gäller enligt Folkhälsomyndigheten och Region Kalmar:

Från och med idag den 10 november och fyra veckor framåt, till och med den 8 december införs skärpta allmänna lokala råd i Kalmar län.

Från och med idag den 10 november och fyra veckor framåt, till och med den 8 december införs skärpta allmänna lokala råd i Kalmar län.

Foto: TT-bild

Kalmar län2020-11-10 14:26

1. Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande. Nödvändig närkontakt, exempelvis vårdbesök, omfattas inte av rådet.

2. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

3. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Beslutet innebär även skärpta råd för verksamheter:

1. Alla verksamheter i regionen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

2. Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Man kan uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

3. Publiktaket för allmänna sammankomster begränsas också till 50 personer. 

Råden börjar gälla från och med den 10 november och gäller i fyra veckor framåt för Kalmar län, till och med den 8 december, men kan komma att förlängas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!