(L): Sverige ska inte ha några utsatta områden

Sverige ska vara möjligheternas land för alla. Det kräver att vi vågar agera mot ofriheten där den är som störst. Vi accepterar inte att det finns utsatta områden där fundamentalister, kriminella klaner och hedersförtryck begränsar jämställdheten.

"Utanförskapet skadar hela Sverige även om det är som djupast i utsatta områden. Sverige behöver framtidstro och en ny start", skriver de liberala debattörerna.

"Utanförskapet skadar hela Sverige även om det är som djupast i utsatta områden. Sverige behöver framtidstro och en ny start", skriver de liberala debattörerna.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2021-07-07 05:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna presenterar därför Förortslyftet – en plan för att Sverige inte ska ha några utsatta områden till 2030. Utanförskapet skadar hela Sverige även om det är som djupast i utsatta områden. Sverige behöver framtidstro och en ny start. Barn ska växa upp med en kunskapsskola, jämställdhet och trygghet oavsett var i landet man bor.

Vi vill se en ny och borgerlig regering som agerar med kraft. Vår plan innehåller över 200 liberala förslag för att vända utvecklingen. Vi vill till exempel:

1. Eget arbete för nyanlända kvinnor. Att arbetslösheten bland nyanlända kvinnor är så stor är ovärdigt ett jämställt samhälle. Vi vill reformera flerbarnstillägget och se till att föräldrapenningen slutar vara en kvinnofälla för utrikes födda.

2. Kärleken ska vara fri. Vi har gått i främsta ledet för alla nya lagar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Nu vill vi bekämpa kusingiften, oskuldsoperationer och uppfostringsresor.

3. Ingen diktaturpropaganda. Sverige kan inte vara en fristad för icke-demokratiska stater att sprida extremism. Vi vill lagstifta mot att icke-demokratiska stater och närstående organisationer från att finansiera föreningsliv och moskéer i Sverige.

4. Stryp bidragen till extremister. Det ska vara förbjudet för organisationer att förmedla bidrag till medlemsorganisationer som inte uppfyller demokratiska villkor.

5. Kartlägg antisemitism. Skolor måste våga prata med elever om judehat, det kanske känsligaste ämnet i utsatta områden. Lärare och elever som bor i områden som har stora problem med extremistiska rörelser ska få extra stöd.

Liberalerna har länge velat förändra integrationspolitiken. Att ställa krav är att bry sig. Vi tror nämligen att ett öppet och inkluderande samhälle går hand i hand med höga förväntningar och att samhället bekämpar alla former av förtryck.