Klart: Så kör Västervik speedway i sommar

Den 11 augusti drar årets säsong i Bauhaus-ligan igång. Men det blir en rad förändringar och de regerande mästarna Smederna kommer inte till start. "Nu fokuserar jag på truppen", säger Västerviks lagledare, Morgan Andersson.

Västervik 29 juni 2020 10:29

I ett pressmeddelande skriver de svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige, ESS, att man under de senaste veckorna arbetat intensivt med detaljerna inför säsongen. Nu är körschemat satt och för Västerviks del väntar Piraterna på bortaplan i premiärmatchen tisdag den 11 augusti.

– Det har jobbats stenhårt med det här bakom kulisserna. Visst, det kommer att bli en helt annan dignitet på det, men det behöver inte bli sämre speedway för det, säger Västervik Speedways lagledare Morgan Andersson.

Det blir en rad förändringar i upplägget jämfört med tidigare säsonger. Lagen kommer att bestå av sex stycken förare och klubbarna kommer få större möjligheter att förändra trupperna under säsongen.

– Vi har skapat möjligheter för en sportsligt och ekonomiskt bra säsong. Givetvis är det annorlunda förutsättningar i år och både regler och laguppställningar behöver anpassas, skriver Mikael Holmstrand, vice ordförande för ESS i ett pressmeddelande.

– Men det är supportrar, sponsorer och förare givetvis väl medvetna om utifrån hur samhället ser ut just nu. Samarbetsklimatet för att få till detta har varit väldigt gott från alla dessa parter.

Om någon publik kommer att tillåtas på matcherna är fortfarande oklart, men ESS skriver att klubbarna har arbetat hårt tillsammans med lokala sponsorer för att lösa det ekonomiska. Samtliga klubbar har också fått ett bidrag på 560 000 kronor från Riksidrottsförbundet.

– Responsen från våra samarbetspartners har överlag varit väldigt positiv till våra ansträngningar för att komma igång och det är vi mycket ödmjuka inför. Vi kommer fortsätta arbeta fram till seriestart för att hitta så bra lösningar som möjligt för alla sponsorer. Skulle vi få möjlighet att även ta emot publik under hösten är det en bonus, säger Mikael Holmstrand.

Bauhaus-ligan kommer att köras som en enkelserie plus en extra derbyomgång för att alla lag ska få lika många hemma- respektive bortamatcher. För Västerviks del väntar ett dubbelmöte med Dackarna. Efter det följer slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.

 

Men Morgan Andersson räknar inte med någon publik över huvud taget på Västerviks matcher.

– Nej, vi kan inte budgetera för intäkter på publiksidan och sedan får det inte komma några.

Ni har tidigare aviserat att ni inte överlever utan publik, vad är ändrat nu?

– Dels har vi fått stöd från Riksidrottsförbundet, sen så finns det inte en chans att vi åker med ordinarie trupp som jag var inne på tidigare.

Hur kommer truppen att se ut?

– Det håller jag för mig själv ett tag till, svarar Morgan.

Ni inleder borta mot Piraterna, vad säger du om det?

– Det har jag inte hunnit tänka på än. Det viktigaste är att vi kommer till start och att det drar igång. Nu fokuserar jag på truppen och är riktigt glad över att ESS tänker som vi. Vi har haft många möten och har ett bra samarbete ESS och klubbarna emellan. Det är synd bara att Smederna inte tänker likadant, tycker Morgan Andersson.

 

Västerviks tilltänkta truppen bestod från början av följande förare: Jason Doyle, Bartosz Smektala, Kryzsztof Buczkowski, Jack Holder, Anders Thomsen, Viktor Kulakov, Mads Hansen, Linus Sundström, Anton Karlsson, Noel Wahlqvist, John Lindman, Philip Olofsson, Alex Johansson, Ricky Kling.

Här är Västerviks matcher

11 augusti: Piraterna–Västervik

13 augusti: Västervik–Lejonen

18 augusti: Västervik–Vetlanda

20 augusti: Rospiggarna–Västervik

25 augusti: Indianerna–Västervik

1 september: Västervik–Masarna

8 september: Dackarna–Västervik

15 september: Västervik – Dackarna

Kvartsfinalerna körs den 22–24 september, semifinalerna körs den 29 september till den 1 oktober, finalerna körs den 6–8 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson
Malin Belfrage

Ämnen du kan följa
Västervik Speedway
Speedway

Ordförande är orolig för sportens framtid

Speedway

Sundströms känsla efter premiären

Speedway

Smektala missade semifinalen

Speedway

Första tävlingen för Sundström efter kraschen

Speedway

Västerviks lagledare om det nya körschemat

Visa fler
Läs mer!
Speedway

Smektala missade semifinalen

Fotboll

Slipper bli tredjemålvakt: "Bra situation"

Fotboll

Läkaren: "Då är det stopp för allsvenskan"

Fotboll

Hedlund stoppas en vecka till: "Är upprörda"

Fotboll

Mourinhos kritik: "De kan inte fotboll"

Visa fler