Fem skäl till att vården bör förbli regional

Socialdemokraterna kommer alltid stå upp för länets tre sjukhus.

Västerviks sjukhus skulle riskera läggas ner vid ett förstatligande av vården, befarar skribenten.

Västerviks sjukhus skulle riskera läggas ner vid ett förstatligande av vården, befarar skribenten.

Foto: Karin Hertz

Debatt2021-08-04 05:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården i Region Kalmar län är bland de bästa regionerna i landet om vi frågar patienterna själva. I nationella Hälso- och sjukvårdsbarometrar, patientenkäter och sjukvårdsrapporter hamnar vårt län allt som oftast i topp. Förtroendet för vården är högt, upplevda vårdköer korta och tillgängligheten god. Som i hela Sverige finns det dock utmaningar även i vårt län som vi socialdemokrater är beredda att kavla upp ärmarna och ta itu med. Bland annat satsar vi stort på att prioritera jämlikhet, den uppskjutna vården som pandemin medfört och omställningen till en god och nära vård. 

Det som inte kommer lösa sjukvårdens problem är förstatligande av sjukvården som KD och SD påstår. En stor omorganisering kommer inte lösa vårdköerna eller ge mer utbildad personal. Därför kommer här fem enkla anledningar till varför regionerna ska få behålla ansvaret för svensk sjukvård:

✔ Oskarshamns och Västerviks sjukhus skulle riskera att läggas ned i och med ett förstatligande. I Danmark innebar förstatligandet av sjukvården att nära hälften av akutsjukhusen lades ner åren efter beslutet och utvecklingen är liknande i Norge.

✔ De lokala möjligheterna att påverka ”sitt” hemsjukhus skulle kraftigt försämras eller rent av försvinna. Ett förstatligande skulle flytta inflytandet till ett antal högt uppsatta Stockholmsbyråkrater. Sikten blir inte nödvändigtvis klarare ju högre upp man kommer.

✔ Ett regionalt ansvar är viktigt för att säkra de investeringar som behövs inom sjukhusvården. Med erfarenhet från infrastrukturen vet vi att staten mycket sällan ser till länets behov. En satsning på ny psykiatribyggnad i Oskarshamn hade antagligen inte blivit av. 

✔ Det finns inget som visar att statlig sjukvård bättre skulle möta patienternas behov. Det är i regionen som kompetensen och kunskapen om de lokala förutsättningarna finns. Länsbornas förtroende för sjukhusen i Region Kalmar län är den högsta i landet. Det är ett tydligt kvitto på hur regionen lyckas med sitt uppdrag. 

✔ Pandemin har visat på styrkan i den svenska modellen. Regionens otroliga omställning till att hantera covidvården genom att förstärka bemanningen på IVA, akutmottagningar, ambulanssjukvård och infektionsavdelningar har visat på regionens kraft. Därför är stärkt samverkan hellre att föredra än att staten tar över helt.

Statligt övertagande av myndigheter har visat i Sverige att man förlorat närvaro på landsbygden. Därför är Region Kalmar läns ansvar för sjukvården viktigt för vi vet bättre än Stockholm vad våra invånare behöver. Så ett tydligt nej till KD och SD:s förslag.