Därför behöver vi arbeta för ökad tillväxt

Att växa och att utvecklas är några av människan och tillvarons grundprinciper och drivkrafter.

"Västerviks kommun behöver en strategi för hur vi skapar en långsiktig och hållbar tillväxt och som kan ligga till grund för en ljus framtid", skriver debattören.

"Västerviks kommun behöver en strategi för hur vi skapar en långsiktig och hållbar tillväxt och som kan ligga till grund för en ljus framtid", skriver debattören.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2021-03-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid när förutsättningarna för såväl näringsliv som kommuner snabbt kan ändras är det viktigt att kontinuerligt arbeta för att skapa goda förutsättningar för tillväxt. 

Tillväxt kan mätas i olika former, företag som växer och bidrar till fler arbetstillfällen, en växande ekonomi eller en växande befolkning. Västerviks kommun står i ett läge där vi är i stort behov av att långsiktigt öka tillväxten i alla dess former för att säkerställa en fortsatt stark välfärd samt fortsatt hög livskvalitet. 

Befolkningsantalet har sedan 1970-talet minskat och urbaniseringen har med tiden satt sina spår både i centralorten som i våra mindre orter. Andelen i arbetsför ålder (20-64 år) minskar och andelen äldre (65 år och uppåt) ökar vilket innebär att den grupp som bidrar med högst skatteintäkt och arbetskraft inte ökar i samma takt som de grupper som föranleder ökade behov. Det innebär att kostnaderna för att i framtiden upprätthålla välfärden på samma nivå som i dag kommer att öka, samtidigt som intäkterna inte kommer att öka i samma takt. 

Man kan samtidigt konstatera att vi har en fortsatt hög arbetslöshet och speciellt bland ungdomar. Västerviks kommun är en egen arbetsmarknadsregion vilket gör oss ganska unika men också begränsade och känsliga i dessa frågor. 

Arbetsmarknaden har förändrats över tid och vi är idag en av de 70 kommuner i Sverige där offentliga sektorn står för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna. Den offentliga sektorn står för viktiga och stabila arbetstillfällen och behövs givetvis för att upprätthålla och leverera välfärdstjänster, men för att skapa en säkrad långsiktig finansiering behövs också ett näringsliv i tillväxt. 

Några av nycklarna för att möta våra utmaningar med en negativ befolkningstillväxt samt demografisk försörjningskvot är ett ökat företagande, ökad tillväxt för våra befintliga företag samt fler nya jobb. På så sätt bryter vi den demografiska utvecklingen genom att fler i arbetsför ålder flyttar till kommunen eller stannar kvar. 

För att skapa en långsiktig och hållbar tillväxt behövs även en effektiv och kvalitativ kommunal verksamhet där vi prioriterar våra skatteintäkter på ett klokt sätt och alltid strävar efter lågt skattetryck. Vi behöver goda förutsättningar för bostäder och industrimark samt inte minst en förbättrad infrastruktur i hela kommunen. Sist men inte minst behöver vi se den tillväxtpotential som finns i landsbygden där de mindre orterna med rätt förutsättningar har stor potential att utvecklas och bidra med nödvändig tillväxt. 

Faktorerna för att skapa tillväxt i vår kommun är många och behöver därför analyseras, prioriteras och tydliggöras i skarpa målsättningar. För att dra nytta av de goda förutsättningarna som finns i vår kommun krävs det såväl brett engagemang som samordning i tillväxtfrågorna där kommunorganisationen, civilsamhället och näringslivet behöver jobba mot samma mål.  De höga målsättningarna ska vittna om kommunens ambitioner att höja takten i utvecklingsarbetet men det ska också tydlig visa viljan att ta ledarrollen för att samla och driva arbetet med ett tydligt fokus på hållbar och viktig tillväxt. 

Västerviks kommun behöver en strategi för hur vi skapar en långsiktig och hållbar tillväxt och som kan ligga till grund för en ljus framtid.