Politiker höjde ett varningens finger

- Om miljöpartiets exempellösa opinionsframgångar håller i sig fram till valet kan det leda till att Mona Sahlin blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Även om vi moderater gör vårt bästa val genom tiderna och socialdemokraterna rasar till under 30 procent.

11 augusti 2010 21:07
Denna "varningens finger" höjdes av den tidigare ledarskribenten på Svenska Dagbladet, och från och med i höst kanske moderata riksdagsmannen, Maria Abrahamsson då hon på onsdagskvällen sommartalade inför moderater och sommarboende på Stures Konditori i Loftahammar.

 

Maria Abrahamsson, som siktar på en riksdagsplats för moderaterna, blev den 27:e kända politiker som talade på den "mini-Almedalen" som startade 1975 och under åren kommit att bli en institution på den populära badorten i norra delen av Västerviks kommun.

 

 

Hennes tal hade rubriken "Räddningsplankor och fallgropar inför valet".

 

- Man ska noga akta sig för att vara övermodig, men visst tycks det som att fallgroparna blir färre och färre? frågade Maria Abramsson retoriskt.

 

 

Maria Abrahamsson uppehöll sig en hel del kring Sifo:s första augustimätning där moderaterna får 32,6 procent och socialdemokraterna 30,6.

 

- Under Almedalsveckan hänvisade statsvetargurun Sören Holmberg till Sifo-mätningar i augusti från de senaste 12 åren. Alla visade en och samma sak: det regeringsalternativ som leder i augusti vinner valet.

 

Miljöpartiet fick hela 10 procent av rösterna i söndagens Sifo.

 

- Det räcker alltså inte att vinna över Mona Sahlin. Även Maria Wetterstrand måste besegras.

 

- Gör Miljöpartiet ett rekordval kan De rödgröna som politiskt block bli större än Alliansen. Då kan, hur hemskt det än låter, Mona Sahlin bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

 

 

Det var den 1 september förra året som Maria Abrahamsson sadlade om och inledde arbetet med att försöka bli riksdagsman.

 

Varför lämnar då en av landets mest profilerade och tongivande ledarskribenter det dagliga kommenterandet för att själv bli politiker?
- Svaret är att jag tillräckligt länge, under tio års tid, suttit vid sidan om. Som ledarskribent öser man galla och kan vara kritisk. Nu kände jag att jag ville göra något nytt. Jag vill uträtta något själv. Det kan jag som riksdagsman för moderaterna.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell-Arne Karlsson