Tjustböcker populära

Det fortsätter att gå bra för Västerviks lokala författare. Boken "Tofvehult - drömmen om ett kafé" har sålt i 2 500 exemplar sedan den kom ut i handeln i maj i år och Henrik Arkåsens "Ekologiska smaker", från förra hösten, har nu sålt i cirka 7 000 exemplar.

8 december 2009 06:39
Under 2008 och 2009 utkom en hel rad lokalproducerade böcker av olika genrer - kokböcker, historiska skildringar och fotoböcker.

 

 

Nyligen släpptes den andra delen om gårdar i Tjustbygden "Herresäten i Tjust del II och Misterhult".

 

-  Den första kom 2007 och då var vi ganska ensamma om den här typen av lokala bokprojekt, säger formgivaren Niklas Wrångberg från Position förlag i Västervik.

 

Men nu har trion bakom satsningen (Rosenblad/Franzén/Wrångberg) fått sällskap.

 

Innan släppet av del två funderade de på om marknaden kanske var mättad. Men oron visade sig vara obefogad.

 

- Så sent som den 11 november släpptes den andra delen och på bara en knapp månad har boken sålt mellan 200 och 250 exemplar, och det måste man säga är en bra start, menar Wrångberg.

 

 

Fotografen Johnny Franzéns fotobok "I stiltje & storm" har sålt i cirka
2 400 exemplar sedan den utkom senhösten 2008.

 

- Det var en kostsam bok att göra men den gick runt redan första julen, vilket vi självklart är glada över. De 600 exemplar vi har kvar får gå åt i sin egen takt. Just nu arbetar vi med en uppföljare i samma format om landsbygden runt Västervik, berättar Kristina Franzén på FranzénWiberg Förlag.

 

 

Vad gäller boken från Tofvehult, som givits ut på samma förlag, har intresset för den överträffat alla förväntningar, enligt Kristina Franzén.

 

Endast 500 exemplar av första upplagan återstår och nu låter man trycka upp ytterligare 3 000 böcker.

 

- Det är ju en klassisk receptbok som bör kunna leva länge.

 

Författaren till boken, Lena Göransson, som driver Tofvehults kafé är överväldigad.

 

- Det känns fantastiskt att försäljningen gått så bra redan. Arbetet med boken var väldigt roligt och kanske kan det bli ytterligare en bok så småningom. En ny idé har nämligen så smått börjat gro i mitt huvud, avslöjar hon.

 

 

Västervik i mitt hjerta, med utvalda texter av VT:s tidigare reporter Hans Hjertqvist som gick bort för två år sedan, har sålt i drygt
2 400 exemplar.

 

- Här på Bokia har vi sålt exakt 2 366 stycken av den, berättar Malin Wall som är butiksföreståndare.

 

I december förra året berättade hon att den var oerhört efterfrågad de första veckorna efter att den kommit ut i handeln. "Vi har sålt nästan 2 000 Västervik i mitt hjerta-böcker och så mycket säljer vi inte ens av storsäljarna", sade hon till VT då.

 

 

Västervikaren, och före detta VT-fotografen, Roger Karlsson har skrivit flera böcker om Tjusts skärgård. Den senaste, "Skärgårdsminnen" kom ut förra hösten och gavs ut av Västerviks Museum. Den har hittills sålt i 151 exemplar.

 

Västervikskrögaren Henrik Arkåsens "Ekologiska smaker" är den bok som sålt allra bäst hittills. Man är nu uppe i cirka 7 000 sålda ex enligt Pernilla Svärdson på Kummin förlag.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz