Gymnasieval lockade få

Det var inte många som passade på att rösta i valet till Europaparlamentet när en tillfällig vallokal inrättades på gymnasiet på torsdagen. Men desto fler tog tillfället i akt att sätta sig in i vad de olika partierna står för.

 

29 maj 2009 13:26
Partiernas kandidater till valet fanns på plats på gymnasiet för att presentera sig själva och sitt partis politik. Dessutom fanns andra representanter från partierna och ungdomsförbunden på plats för att värva potentiella väljare.

 

På gymnasiet finns flera hundra röstberättigade elever och alla elever i årskurs två och tre fick möjlighet att komma och titta och lyssna på partierna - och rösta om de hade lust.

 

 

Sabine Johansson och Fanny Eriksson från barn- och fritidsprogrammet var två som tog chansen att fråga ut partierna om deras ståndpunkter i olika frågor.

 

- Jag vet ingenting, men jag tänker ta reda på en massa för jag vill fatta vad det handlar om trots att jag inte får rösta den här gången, säger Sabine Johansson.

 

Klasskompisen Fanny Eriksson har däremot passerat 18-årsstrecket och har siktat in sig på att rösta. Men även hon känner sig vilsen när det gäller val av parti.

 

- Jag går runt och pratar med alla och frågar inte så mycket. De får berätta vad de står för. För mig känns miljön som en viktig fråga. Men det är inte lätt att veta vad som skiljer partierna åt i miljöfrågor, säger hon.

 

 

Tjejerna stannar till vid Moderaternas monter och fångas genast upp av Nikola Latinovic från partiets ungdomsförbund, Muf. Han har kommit från Upplands Väsby för att informera om partiets politik och tjejerna lyssnar på hans argument och flikar in en del frågor innan de går vidare till nästa parti. Och nästa. Mot slutet söker de också upp Europa direkts monter, där Ann-Sofi Bjarne berättar mer om själva valet och om vad Europaparlamentet egentligen ägnar sig åt.

 

- Jag vet ju egentligen inte vad de gör, om de kan stifta lagar där eller inte. Det känns som om de bara sitter och snackar och att det kanske inte handlar så mycket om oss. På så vis kan ett riksdagsval kännas viktigare, säger Sabine.

 

Fanny Eriksson håller med.

 

- Många frågor känns viktiga men man vet inte vad som skiljer partierna åt. I ett riksdagsval verkar det vara större skillnad i sakfrågorna men i EU verkar alla tycka ungefär samma sak och det är lite förvirrande.

 

Att rösta den här dagen på gymnasiet, avstår hon.

 

- Jag gör det nog den 7 juni när jag tänkt lite mer och bestämt mig för vad jag ska rösta på, säger hon.

 

 

Fanny var inte ensam om att skippa röstningen i den tillfälliga röstlokalen. Efter en och en halv timme hade bara 13 personer röstat, berättar valförrättarna Barbro Fhager och Birgitta Jansson. De flesta var lärare eller politiker. Av de elever som tänkt rösta hade inte alla tänkt på att de var tvungna att ha sitt röstkort med sig.

 

- Några har inte heller fattat att det här var ett riktigt val utan trott att det har varit ett provval, säger Barbro Fhager.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!