Jannes trolleridröm är på väg att uppfyllas

På lördag gör ett gäng trollkarlar Västerviks gator osäkra med sina tricks. En av aktörerna bakom magin på stan är Janne Näsström.

29 augusti 2008 09:57
För Janne Näsström i Fårhult har det alltid varit en dröm att bli trollkarl. Ända sedan han var åtta år och hittade några böcker om trolleri i sin pappas bokhylla har han varit fascinerad av den magiska konsten.

 

- Jag har varit på väg att bli professionell trollkarl flera gånger, men verkligheten har kommit emellan och man måste ju kunna försörja sig också, säger Janne Näsström.

 

När han nu närmar sig 50 år har han börjat fundera på vad han vill göra som han ännu inte har hunnit med. Trolleri står överst på den listan. I ett halvår har Janne Näsström därför förberett en stor, privat föreställning och på lördag kväll är det dags. Då ska han visa upp sin skicklighet som trollerikonstnär för vänner och bekanta. Som medlem i trolleriföreningen Moderna Illusionisters Cirkel har han också bjudit in många trollerikollegor till sin show.

 

- De tycker att det är förbaskat orättvist att bara jag får trolla, säger Janne Näsström.

 

För att dra nytta av att många hängivna trollkarlar befinner sig i Västervik samtidigt arrangeras en dag med magi på stan med Västerviks Teaterförening som huvudarrangör. Magikerna kommer att gå runt och visa upp sina kunskaper för allmänheten och om evenemanget går bra hoppas Janne Näsström att det i framtiden kan växa och bli större.

 

- Det finns ingen publik trollerifestival i Sverige, det vore kul att starta en sådan i Västervik. Det finns flera scener här så det skulle gå att göra någonting i framtiden, säger han.

 

 

Men på lördagskvällen får de gästande magikerna snällt hålla sig i publiken. Då är det helt och hållet Janne Näsströms show, även om flera familjemedlemmar kommer att ställa upp som assistenter på scenen. Frun Carina Näsström har till exempel fått äran att ställa sig i Djävulens tortyrkammare där hon riskerar att strimlas av hajtänder.

 

- Som trollkarl utnyttjar man hjärnans svagheter, det handlar väldigt mycket om psykologi och det är det som är så häftigt, säger Janne Näsström.

 

När han var ung visade han upp sina trollerikonster för sin kusin och sin bror så ofta att han till slut fick låsa in dem för att de skulle stanna kvar och titta.

 

- Min bror lider i dag av svårartad trolleriallergi, skrattar Janne Näsström.

 

Han berättar att de inom trolleriklubben ofta träffas och visar tricks för varandra, men när det är dags att trolla för publik krävs andra egenskaper än att bara vara tekniskt skicklig.

 

- Då är den främsta uppgiften att underhålla. Man måste lära sig tajming och att läsa sin publik, säger Janne Näsström och bedyrar att han inte alls är nervös inför lördagens föreställning.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!