Nya ytvåtdräkter höjer säkerheten

Samtliga brandstationer i kommunen är nu utrustade med nya ytvåtdräkter. Det förstärker beredskapen och höjer säkerheten om någon går genom isen eller vid andra livräddningsuppdrag i vatten.

25 februari 2013 09:20

– Nästa steg blir att köpa in uppblåsbara livräddningsbåtar, säger Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik.

Investeringen i ytvåtdräkter har varit på gång under en längre tid, men har inte kunnat genomföras förrän nu på grund av det ekonomiska läget.

Senaste veckorna har personalen på brandstationen i Gamleby testat att "bada" i sina nya dräkter. I lördags hade en liten vak sågats upp i isen utanför Gundeholmen i Gamleby. Eric Gustavsson och Marcus Rosander gled de ner i det iskalla vattnet med en livlina runt kroppen. När de var uppe igen var omdömena positiva:

– Dräkten fungerar väldigt bra. Man känner inte av kylan och man kan hålla sig varm ganska länge. Vi är glada och tacksamma både för vår egen skull och för att säkerheten förbättras vid de insatser vi behöver göra för allmänheten, säger Marcus Rosander.

I Loftahammar mar man också testat en ny typ av livräddningsbåt, som tar liten plats och som snabbt kan blåsas upp, men som ändå har stor bärkraft. De övriga stationerna kommer att utrustas på samma sätt. Kostnaden ligger på ca 30 000 kronor för varje enhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jacobsson