Julen kan vara farlig för djuren

Choklad, levande ljus och glitter hör julen till – men kan bli rena dödsfällorna för våra fyrfota vänner. Se till att ditt hem är djursäkert under julhelgen.

21 december 2012 10:21

Det är inte ovanligt att djur tuggar i sig olämpliga saker som ställer till med problem. Paketsnören, glitter, prassligt papper och snören kan locka katten till lek – men ge allvarliga skador på mage och tarmar.

– Jag slutar aldrig förvånas över vilken mångfald av saker som opereras ur kattmagar. Många tror att katten vet vad de ska undvika, men så är det inte. Det kan räcka med att en växt luktar gott eller ser spännande ut för att katten ska smaka på den, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande som skickades ut strax innan julhelgen.

Levande ljus kan också vara farligt, både för djur och människor. Ett kvarglömt ljus som katten eller hunden välter omkull kan orsaka bränder.

För hunden kan julgodiset vara en stor fara. Choklad, till exempel, är inte något man ska bjuda vovven på. Det kan leda till rytmrubbningar i hjärtat och plötslig död. Även russin är farligt för hundar, då det kan leda till akut njursvikt.

Faror för djuren i jul

Julgodis – choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar och katter.

Giftiga växter – flera av våra traditionella julväxter är giftiga. Var uppmärksam på julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

Levande ljus – ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade.

Julgran – julgranskulor kan bjuda in till lek med skärskador i nos och tassar som följd. Gödningsmedel eller liknande i granens vatten kan förgifta katten.

Presentsnören och glitter – hamnar snöret i kattens tarm kan det gå illa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!