Flytande hus snart till Västervik

När Richard Bergström 1967 bodde i San Francisco såg han hur hippies började bo på båtarna. Det glömde han aldrig. I hans Pampas Marina i Solna ligger nu fyrtio husbåtar som han tillverkat - Aquavillor. Om ett år finns de första i vattnet i Västervik.

7 maj 2012 00:00

- Det kändes rätt från början med Västervik, stan ligger perfekt, säger Richard Bergström.

VT besöker honom i marinan i Solna och han visar mer än gärna sitt livsverk. Och berättar om hur allt började. 68- åringen är vad som brukar kallas en self - made man. Utan utbildning, bara åttaårig folkskola, men med ett stort båtintresse. Första varvet startade han på Ekerö när han kom tillbaka från USA.

Fem år senare flyttade han verksamheten till Alvik. Där fanns det husbåtar - som Stockholms stad ville ha bort. De sågs mest som fula och sanitära olägenheter. Men Richard Bergström hade ju efter vistelsen i Kalifornien en annan syn.

Han styrde upp boendet på båtarna. Tog bort de risigaste, såg till att de som fanns uppfyllde vissa krav. Richard Bergström såg strax också en given fördel med att ha husbåtar på marinan.

- Vi hade inga inbrott! Andra hade stora problem med stölder av båtmotorer och annat, men här fanns det ju alltid folk på båtarna.

När stadsplanen ändrades tvingades Richard Bergström och hans marina bort från Alvik. Så kom han till Solna där Pampas Marina nu alltså finns. Men det var samma visa här.

Husbåtarna sågs som problem och skulle bort. Richard Bergström fick strida för husbåtarna igen.

- Då började jag på allvar att fundera på hur man skulle kunna bo på båt, säger han.

Han skissade på en husbåt. Tog kontakt med en professor på KTH som hjälpte honom att lösa problem. 1999 kom TV 3 på besök för ett reportage om husbåtarna i Pampas Marina. Richard Bergström visade sin ritning och berättade att han faktiskt hade planer på att tillverka husbåtar. Inslaget visades fem gånger den kvällen i TV 3.

- Morgonen därpå ringde nio personer som genast ville beställa husbåtar, säger han.

Richard Bergström gick vidare med sitt projekt. På båtmässan i februari år 2000 presenterade han Aquavillan med en broschyr och en film i 3 D. I mars fanns det en prototyp att visa i Pampas Marina, och han kallade till presskonferens.

- All media kom, det var trettiosex journalister här. Bokningarna strömmade in efter det.

Richard Bergström ser inga begränsningar för hur hans idé kan spridas. Det är ju inte alls otroligt att kommunpolitiker överallt i landet där det finns vatten nu vill ha maritima stadsdelar.

- Och inte bara i Sverige. Vi har redan ett samarbete med Riga i Lettland och diskuterar med England och Island, berättar han.

Några konkurrenter finns egentligen inte. Amsterdam har ju en tradition av husbåtar och i Holland finns också tillverkning. Men de ligger långt efter och köper nu patent av Bergström. Själv bor han i Solna - i ett vanligt hus.

- Men sedan blir det säkert så att jag på sommaren bor i en Aquavilla i Västervik, säger han.

Viss koppling till bygden har han, mamma kom från Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Sandberg