Hugo är paddornas hjälte

Paddorna i Piperskärr har fått en räddare i nöden. Hugo Frisell är ute en timme varje kväll och flyttar paddor från vägen till en säkrare plats. Han tycker om djur och han säger att de som kör bil borde se sig för.

30 mars 2012 14:16

Varje kväll innan läggdags är Hugo Frisell, sju år, ute en timme med reflexväst och en korg. Han har själv tagit på sig uppdraget att rädda paddor från att bli överkörda på Norrlandsvägen. Han fick idén när han själv såg alla överkörda paddor och grodor på vägen och han bestämde sig för att rädda dem. När han samlat ihop dem i korgen släpper han ut dem uppe vid mossen i Piperskärr.

- Det är inte så många ungar, mest mammor och pappor, berättar Hugo.

Man kan lätt se skillnaden på mamma- och pappapaddorna, honorna är större och brukar bära en eller flera hanar på ryggen.

- Hanarna är kanske lite lata, säger Hugos pappa Björn.

Föräldrarna Björn och Charlotte är ute tillsammans med Hugo om kvällarna. Han får inte vara ute längre än till nio men på en timme kan han rädda livet på väldigt många paddor.

- En kväll fick han ihop mellan 70 och 100 paddor, säger Charlotte.

Hugo tycker om flera djur, bland annat älgar och ormar. En orm har också fått livhanken räddad av Hugo när den låg på vägen. Hugo är inte rädd för ormar men han har speciella ormhandskar för säkerhets skull.

- Det är i fall ormarna skulle vara giftiga, berättar han.

Hugo tycker att de som kör bil borde vara uppmärksamma och se sig för.

- De borde titta på vägen så de inte kör på paddorna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!