Betyg från friskola har inte arkiverats

När Victor Skoglund skulle söka in till polishögskolan var hans betygsdokument försvunna. Vad värre är - de tycks inte ha arkiverats. Skolans förre vd avsäger sig allt ansvar.

16 mars 2012 00:00

I fyra månader har Victor Skoglund, som nu bor i Stockholm, kämpat för att få tag på kopior av sina gymnasiebetyg från friskolan Östra Akademin i Västervik. I samband med en flytt hade han tappat bort det dokument han fick vid studentexamen.

När han ringde sin gamla rektor, Svante Peterson, fick han svaret att skolan gått i konkurs och att han därför inte kunde hjälpa honom.

- Han sa att han inte hade något med Östra Akademin att göra, berättar Victor Skoglund.

När VT ringer upp Svante Peterson, som också var vd på skolan, får vi samma svar. Han har överlåtit skolans tillstånd till Alphaskolan, men betygen ska vara registrerade hos Högskoleverket.

- Jag har inga befogenheter att ta fram några betyg, säger Svante Peterson.

Men inte heller Högskoleverket kan hjälpa oss att ta fram dokumenten. Myndigheten råder oss att kontakta den aktuella skolan, eller Riksarkivet, där arkivhandlingar från myndigheter och enskilda förvaras. Vi provar med Riksarkivet - som hänvisar vidare till kommunen.

På Västerviks kommun får vi också ett nekande svar. Inte heller här finns Viktors betyg registrerade. Någon sådan överlämning skedde nämligen inte mellan Östra Akademin och kommunen.

Birgitta Aldebert, nämndsekreterare på barn- och utbildningskontoret, låter uppgiven när VT ringer. Hon har försökt hjälpa Victor, och lagt ner mycket tid på att ringa runt till olika myndigheter.

- Vi har försökt på alla möjliga sätt att hjälpa honom, och tagit kontakt med Skolverket och VHS, där betygen skulle ha registrerats. Men betygen har inte registrerats in.

Victor själv är besviken på sin förra skola.

- Det här är vansinnigt. Jag har anmält det här till Skolinspektionen, men inte fått svar än.

Antagningen till polishögskolan missade han och får fortsätta på sitt vanliga jobb som ordningsvakt. Han hoppas att saken kan lösa sig till hösten, och att han då får en ny chans att söka till polishögskolan.

När vi ringer upp Svante Peterson igen förklarar han att man visst rapporterat in betygen till Högskoleverket - detta trots att skolan inte hade något krav på sig att göra det.

- Jag gjorde det inte personligen, men jag vet att det gjordes.

Varför de inte går att hitta i Högskoleverkets arkiv kan han inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!