Västervik sämst på barnförsäkringar

Västervik är enda kommunen i länet som inte försäkrar skolungdomar på fritiden. Inför sportlovet står tio procent av Västerviksbarnen utan försäkring.

11 februari 2012 00:00

- Det är en ekonomisk och politisk fråga. Det skulle gå från 200 000 till 700 000 kronor i kostnad per år om vi ska ha en heltidsförsäkring, säger Margareta Eek som är finansekonom inom kommunen.

Västerviks kommun har valt att endast försäkra skolungdomarna på skoltid. Det är de ensamma om i Kalmar län. I landet är det bara 50 kommuner som inte har heltidsförsäkring för sina skolungdomar. Skulle olyckan vara framme på det kommande sportlovet så kan det sluta utan ersättning om de inte har en privat försäkring.

- Oavsett om du ska åka på skidsemester med familjen, hoppa i snowboardparken eller sjunga med till coverband på after-skin så kan något oväntat inträffa under resan. Olika situationer kräver olika försäkringar, menar Erik Lif informationschef på försäkrings- och jämförelsesajten Insplanet.

Kan dina barn bara svänga till höger i skidbacken och har en tendens att komma hem från sportloven med foten bak och fram?

Då kan det vara klokt att läsa igenom VT:s checklista som grundar sig på Insplanets information för försäkringar här nedan.

De närmsta veckorna kommer nämligen antalet vintersportskador att nå sin kulmen.

Checklista

Barnfamiljen

Bilförsäkring - Assistans- och djurkollisionstillägg kan göra resan betydligt smidigare.

De flesta försäkringsbolag erbjuder vägassistans- och djurkollisionstillägg.

Barnförsäkring - Högre ersättning för läke-, rese- och merkostnader om olyckan är framme. Barnförsäkringen är en särskild olycksfallsförsäkring som ersätter läke-, rese- och merkostnader vid olycksfall.

Allrisktillägg - Om skidan bryts eller snowboarden försvinner.

Drulleförsäkring - Är ofta ett nödvändigt tillägg till hemförsäkringen. .

Extraförsäkring för hyrd utrustning - Ger ersättning till en lägre självrisk.

Skid-charterresenären

Resetilläggsförsäkring - Ger dig ersättning vid försening och bagage som försvinner.

Reseskydd - Ingår i hemförsäkring och gäller vid kortare resor.

Avbeställningsskydd - Tilläggsförsäkring om sjukdom eller en olycka inträffar innan resan.

Utlandsresekort - "Bevis" för din hemförsäkring med reseskydd.

Brädåkaren

Olycksfallsförsäkring - Ger en högre ersättning vid bestående men och täcker till exempel tandskador.

Extremsportstillägg - Kan krävas av vissa försäkringsbolag.

Offpist-åkaren

Fördjupa dig i försäkringsvillkoren - Se till att du och försäkringsbolaget är överens.

De flesta försäkringsbolag har särskilda krav vid offpist-åkning, till exempel att du reser med guide andra ersätter det inte alls. Det du bör göra är att kontakta en försäkringsförmedlare eller ditt försäkringsbolag. Fråga hur och när försäkringen gäller eller ej och beskriv din aktivitet, så att du och försäkringsbolaget har samma definition av offpist-åkning. Skadetransport - Täcker din försäkring sjuktransport från svåråtkomlig terräng?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!