Gigantiskt utskick av falska fakturor

Tusentals företag i Sverige har i dagarna fått en bluffaktura på 4 595 kronor från några bedragare som kallar sig Lokaladelen.se. Säkerhetschef Magnus Kroon på Svensk Handel rekommenderar alla som fått denna faktura att bara "kasta skräpet i papperskorgen".

30 mars 2011 11:00

- Det är säkert åtskilliga som i god tro betalat, inte minst de som redan är kund hos det "riktiga" telefonkatalogföretaget Lokaldelen.se. Både det företaget och blufföretaget har också Halmstad som postadress, säger Hanna Skoog på Ostkustgrossisten i Västervik som snabbt upptäckte bluffen.

- Tusentals företagare över hela landet har drabbats. Fakturan är helt oseriös så det är bara att slänga den rakt i papperskorgen, säger Magnus Kroon som vill beskriva det växande fenomenet med bluffakturor som ett stort problem.

- Vi uppskattar att svenska företagare varje år, helt i onödan, kastar bort 1,2 miljarder kronor på bluffakturor.

Bluffakturorna från Lokaladelen.se visar sig vid en närmare granskning vara bedrövligt illa gjorda, med felstavningar överallt.

Där står att man för de inbetalda pengarna hamnar på sidorna för "brancher" mellan A och Ö. Man kommer även med i lokala "bransh katalogen".

Den som brevledes önskar kontakta företaget uppmanas skriva till Lokaldelen AB, inte Lokaladelen AB. Adressen är Box 589, 582 27 Halmstad. Kruxet är bara att det är Linköping som har detta postnummer...

På det ip-telefonnummer som anges längst ned på fakturan svarar en kvinnlig röst i en amerikansk röstbrevlåda, fast ibland svarar även någon som kallar sig Fredrik Nyberg på kundtjänsten. Av någon anledning bryts dock samtalet varje gång efter tio sekunder.

Vid upprepade påringningar svarar ibland Fredrik Nyberg på nytt, fast då med annat namn. Så snart VT ställer en fråga är "Fredrik" med ens borta i cyberrymden och ett svagt brus är det enda som blir kvar i luren.

Nedtill på bluffakturorna finns en oläslig textrad med fullständigt mikroskopiskt typsnitt. Med hjälp av en kraftig lupp har VT kunnat uttyda texten till "detta är endast ett erbjudande man kan bortse från".

Enligt hitta.se går fakturans telefonnummer till företaget "Box 829 i Kalmar KB". Kommanditbolagets postadress är för övrigt just Box 829, 391 28 Kalmar.

Både de organisationsnummer och bankgirokontonummer som finns nedtill på fakturan går till ett bolag som heter Maelle AB.

- Bolaget Maelle AB har c/o-adress hos Elzbieta Plucner på Malköpingsvägen 52, 125 40 Älvsjö, uppger Karsten Ahlberg på Bankgirocentralen, BGC.

VT hittar Elzbieta Plucner på Kanarieöarna. Hon förnekar all kännedom om bluffakturorna. Efter bara några minuter blir VT uppringd av hennes svärdotter Maria Lezis hemma i Sverige.

- Jag ägde tidigare bolaget Maelle och drev då ett kafé, det är riktigt Jag sålde dock i juni förra året och de som då köpte bolaget fick med även vårt bankgirokonto. Det har tyvärr inte gått att ändra uppgifterna överallt. Vi har inget alls att göra med bolagets verksamhet i dag, försäkrar hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell-Arne Karlsson