Sedan 2003 har föreningen Rabiat Motor ordnat strippkörningar på Mommehålsflygplats. Evenemanget kom till efter en situation som liknar den som råder nu. Polisen hade fått tips om olagliga race runt om i Västervik, men kunde inte göra mycket. Vid ett tillfälle var några förbipasserande nära att bli påkörda av en bil.

Strippkörningarna kom till som ett lagligt alternativ.

I år det dock stopp. Det är flygplatsen som sagt nej. Anledningen är att man måste genomföra underhållsarbeten på landningsbanan.

– Strippkörningarna har pågått i några år nu, och det sliter på asfalten. Inför körningarna måste bilarna värma upp däcken, och då har det grävts upp gropar i asfalten. Det skulle kunna gå väldigt illa om ett plan körde ner med ett hjul i en sådan grop, säger flygplatschefen Björn Blomstrand.

Flygplatsen är inte stängd för gott för bilrace, men Blomstrand vill se en långsiktig lösning innan det kan bli dags för race igen. Idéer finns.

– Rabiat Motor har själva föreslagit att man bygger en särskild påfartsramp där bilarna kan värma upp. Det skulle kunna fungera, det hänger bara på att kommunen går med på den lösningen, säger Björn Blomstrand, och tillägger:

– Vi har absolut inget emot Rabiat Motor. Det är duktiga och kreativa grabbar som skött arrangemangen väldigt bra.

LÄS MER I ONSDAGSTIDNINGEN