Ovanligt många söker hjälp för alkoholproblem

Fyra av tio svenskar drack alkohol minst varannan dag under semestern. Västerviks alkoholmottagning har ett rekordstort tryck just nu.

På alkoholmottagningen i Västervik märker personalen av ett ökat tryck efter sommaren. Anna Öberg är kurator och Mikael Lilja är sjuksköterska försöker träffa de som söker hjälp redan samma dag.

På alkoholmottagningen i Västervik märker personalen av ett ökat tryck efter sommaren. Anna Öberg är kurator och Mikael Lilja är sjuksköterska försöker träffa de som söker hjälp redan samma dag.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-09-09 06:00

– Vi har sett en jätteökning efter semestrarna, säger Anna Öberg, kurator på alkoholmottagningen i Västervik.

Hon berättar att många som tidigare varit patienter hos alkoholmottagningen söker igen efter sommaren, men dessutom har en hel del nya patienter kontaktat mottagningen. De som främst söker sig till alkoholmottagningen är de som är i medelåldern eller äldre.

– Vi har sett en ökning av personer som tidigare har haft det problematiskt. Sen när semestern kommer och de inte har något de måste gå till, så dricker de mer. Och när de ska börja jobba igen klarar de inte av att bryta och då söker de hjälp, säger Mikael Lilja, sjuksköterska på alkoholmottagningen.

Sifo-undersökningen, som genomförts av Systembolagets dotterbolag IQ, visar även att 47 procent av de tillfrågade personerna som är i åldern 35 till 54 år uppger att de drack alkohol varannan dag eller oftare under semestern. Det är också vanligare att män dricker på semestern än att kvinnor gör det.

Alkoholmottagningen är inhyst i Stora trädgårdsgatans hälsocentrals lokaler i Västervik, men den är öppen för alla.

– Det är bara att ringa hit, vi har direktnummer med telefonsvarare så det är väldigt lätt att få kontakt med oss, säger Anna Öberg.

Personalen försöker erbjuda så snabba tider det bara går.

– Handlar det om abstinensbehandling försöker vi erbjuda en tid samma dag, så det är ingen väntetid. I värsta fall får patienten komma dagen efter, säger Anna Öberg.

Alkoholmottagningen i Västervik försöker erbjuda hjälp så fort det går.
– Det är bara att ringa hit, vi har direktnummer med telefonsvarare, säger kurator Anna Öberg, här tillsammans med sjuksköterskan Mikael Lilja.
Alkoholmottagningen i Västervik försöker erbjuda hjälp så fort det går. – Det är bara att ringa hit, vi har direktnummer med telefonsvarare, säger kurator Anna Öberg, här tillsammans med sjuksköterskan Mikael Lilja.
Karta: Stora Trädgårdsgatans hälsocentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!