"Hopplöst arbete" att rädda gräset från svin

"Problemet med vildsvin som bökar upp gräsytorna i Gunnebo har blivit ohållbart."

Inte ens gräsmattorna mitt inne i centrum får vara orörda.

Inte ens gräsmattorna mitt inne i centrum får vara orörda.

Foto: Lotta Gometz

Gunnebo2019-09-13 12:00

Det menar Peer Kristiansson och Göte Nilsson. Båda arbetar med att hålla olika grönytor i samhället fina, på uppdrag av Gunnebo industrier.

De beskriver att läget under de senaste tre åren förvärrats radikalt.

– Parker och trädgårdar ser ut som rena slagfälten, säger Peer Kristiansson. 

Han poängterar samtidigt att problemet inte är begränsat till Gunnebo:

– Det är samma sak i Ankarsrum, Blankaholm och Hjorted. Jag upplever inte att man från kommunens sida tar bekymret riktigt på allvar. Hade vildsvin bökat upp i låt oss säga Stadsparken i Västervik eller på Ekhagens golfbana, ja då hade effektiva åtgärder satts in direkt, det är jag övertygad om, säger han. 

Peer och Göte tar oss med runt i samhället för att visa några ställen där vildsvinens framfart syns extra tydligt, som i Olas park, runt hotell Gyllene hästen och på Tjutingevägen. Men även mitt i centrum syns tydliga spår av grisarnas aktivitet. 

–  Så har vi ju alla privata tomtägare som är drabbade. En del invånare vågar ju faktiskt inte gå ut på kvällen numera på grund av vildsvinens närvaro. 

Problemet är ett vanligt samtalsämne dessa dagar, enligt Göte Nilsson och Peer Kristiansson. 
–  För egen del kan jag känna oro för hunden som jag numera alltid håller kopplad när vi ska gå ut på kvällen, säger Peer. 

–  När det gäller de uppbökade grönytorna tar det lång tid att få dem fina igen. Det känns som ett hopplöst arbete. Det som bökats upp nu får vara. Först till våren kan det bli aktuellt att försöka återställa dem igen. Frågan är hur länge de får vara fina nästa gång. 

Mellan bostadshusen på Tjutingevägen ser det ut så här. 
"Man vill knappt röra sig mellan husen kvällstid", säger Peer Kristiansson som bor i området. "Vildsvinen har ju blivit så oskygga".
Mellan bostadshusen på Tjutingevägen ser det ut så här. "Man vill knappt röra sig mellan husen kvällstid", säger Peer Kristiansson som bor i området. "Vildsvinen har ju blivit så oskygga".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!