Farligt markområde måste hägnas in

Ett markområde i Blankaholm måste spärras av med stängsel. Det slår mark- och miljödomstolen fast i en dom.

Mark-  och miljödomstolen har beslutat att ett område i Blankaholm måste stängslas in av säkerhetsskäl.

Mark- och miljödomstolen har beslutat att ett område i Blankaholm måste stängslas in av säkerhetsskäl.

Foto: TT

Blankaholm2019-10-27 16:00

Området ligger mitt i Blankaholm, nära vattnet, och är en del av det gamla industriområdet från den tiden då det låg ett sågverk på platsen. Det är synder från sågverkstiden som ställer till problem. Enligt kommunen finns det håligheter i marken och rester av betongkonstruktioner och armeringsjärn som gör att det finns risk för att både djur och människor kan skada sig.

I februari 2018 fattade miljö- och byggnadsnämnden beslut att området skulle hägnas in med ett 180 centimeter högt stängsel. Fastighetsägarna var kritiska till beslutet, och överklagade, först till länsstyrelsen och sedan till mark- och miljödomstolen.

Fastighetsägarna menar att det höga stängslet skulle gå stick i stäv med att göra Blankaholm attraktivt för turister.

Mark- och miljödomstolen går på kommunens linje. Det betyder att stängslet måste sättas upp inom tre månader.

En kompromiss kan dock vara på gång.

Parallellt med att överklagandet låg för behandling hos domstolen så träffades tjänstemän från miljö- och byggnadsförvaltningen och fastighetsägaren i våras. Då enades man om en lösning med ett lägre, men väl förankrat stängsel. Därefter tycks ett missförstånd ha uppstått.

I mark- och miljödomstolens dom uppger kommunen att man väntat på en bekräftelse från fastighetsägarna att man accepterar kompromissen. När vi pratar med fastighetsägaren så får vi höra att hon väntat på en bekräftelse från kommunen innan hon kunnat sätta igång med arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!