Amerikaner tar ton i kyrkan i Hallingeberg

Under snart två veckor har den amerikanska kompositören Walker Williams bott och verkat i Blackstad, genom Blackstad in residence. På nationaldagen blir det stor konsert i Hallingeberg kyrka.

5 juni 2019 20:00

Steget till Sverige är långt rent geografiskt men ändå känner Walker Williams igen sig. Han är uppväxt i West Virginia i USA, lika lantligt som Blackstad, förklarar han.

– Jag trivs bra, jag känner igen mig, på många sätt är det precis som hemma. Folket är generellt sätt väldigt trevliga, alla pratar bättre engelska än vad jag talar svenska, säger han.

Med sig i bagaget hade Walker Williams flera färdigkomponerade stycken. Han rör sig i gränslandet mellan klassisk och kontemporär klassisk musik, och känner igen en hel del av den svenska folkmusiken i den amerikanska, två av styckena är baserade på svenska folksånger förresten.

– Några stycken har jag sedan innan, andra har jag skrivit som en förberedelse inför mitt besök här. Och så blir det några små stycken som jag skrivit under tiden jag varit här.

Variationen är bred och uppträdandet blir med en kör, bland annat.

– Vi har en pianist, en sopran och en violinist med oss, och så uppträder vi tillsammans med kyrkokören i olika kombinationer. Jag kommer leda kören, Annelie Lockneman har övat med dem innan. Hon spelar piano men även orgel på ett stycke.

Walker Williams säger att repetitionerna gått utmärkt.

– I det här läget är jag inte alls nervös för hur det ska gå, det är välrepeterat och låter bra. Jag hoppas att vi ska få många besökare och jag ser verkligen fram emot imorgon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson