Amerikansk pippi har premiärskådats i Sverige

En wilsonbeckasin från den amerikanska kontinenten har skådats i Sverige för första gången.

Premiären är uppseendeväckande eftersom fågeln har tillryggalagt väldiga avstånd för att ta sig hit.

15 april 2019 19:22

På söndagen kunde en wilsonbeckasin för första gången siktas i Sverige, närmare bestämt i en grantopp utanför Örbyhus i norra Uppland, skriver Upsala Nya Tidning.

Arten har observerats i vårt grannland Finland under åren 2008-2010. Men fram till nu har alltså ingen i Sverige sett röken av den brunspräckliga vadaren med sin avlånga näbb.

Det är en art som ytterst sällan hamnar fel. Det finns ingen klimatologisk förklaring till att den har kommit hit, utan det rör sig förmodligen om slumpen, säger Niklas Aronsson på Birdlife Sverige till TT.

Har flaxat långt

I genomsnitt skådas en eller två nya arter i Sverige om året, enligt Niklas Aronsson som dock betonar att wilsonbeckasinens besök är en närmast osannolik händelse.

De fåglar som är ovanliga i Sverige kommer nästan alltid österifrån eftersom vi har landmassa åt det hållet. I det här fallet har vi en fågel som häckar i Nordamerika och som övervintrar i Sydamerika. Den har flugit en väldigt lång sträcka, antingen över hela Atlanten eller från andra hållet genom Sibirien, säger Aronsson.

Lätet har analyserats

Fyndet måste godkännas av Birdlife Sveriges raritetskommitté vid ett möte i höst för att bli officiellt. Inspelningar av fågelns läte som analyserats med hjälp av ett sonogram tyder på att det verkligen handlar om en wilsonbeckasin, eftersom det har visat sig vara identiskt med inspelningar från artens häckningsplatser. Även fotografier stödjer påståendet.

Det är först då vi vet om man kommer att anse skådningen är tillräckligt väldokumenterad, man är alltid lite extra petig vid ett förstafynd. Men just nu ser det väldigt bra ut, säger Aronsson.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel plats för häckning.

Fakta: Wilsonbeckasin

Icke-utrotningshotad vadare ur familjen snäppor som häckar i Nordamerika och övervintrar i Sydamerika, med det latinska namnet Gallinago delicata.

Är närbesläktad med enkelbeckasinen som bland annat lever i Sverige.

Livnär sig främst på larver, men även kräftdjur, maskar och blötdjur.

Blir runt 26-28 centimeter lång med ett vingspann på 40-47 centimeter.

Källa: Handbook of the Birds of the World, Birdlife Sverige

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Paulsson Rönnbäck/TT