Alla räddade ur kapsejsat fartyg

Räddningsarbetare lyckades få ur den sista ur besättningen som var fast i ett kapsejsat fraktfartyg utanför amerikanska Georgias kust.

10 september 2019 04:08

Kustbevakningen fick larmet om olyckan klockan två på måndagsmorgonen lokal tid, där det stora och relativt nybyggda Golden Ray lagt sig på sidan, inte långt från land. Snart sågs rök stiga från Golden Ray.

Ett flertal båtar och helikoptrar sattes in, och 20 sjömän kunde tidigt räddas. Men fyra personer saknades, och när ett knackande ljud hörts från området nära fartygets propeller började en omfattande räddningsinsats.

Ett hål i skrovet gjordes gradvis större för att först få in mat och luft till de fyra personer som satt fast därinne.

Vid midnatt, svensk tid, sågs den sista personen komma ut ur hålet och kunde med hjälp av räddningsmanskap stå på skrovet. De fyra personerna har enligt kustbevakningen förts till sjukhus för kontroll.

Den fjärde personen var fast bakom en glaspanel i ett kontrollrum och var den enda av de fyra som inte fick någon mat eller vatten under de 35 timmar det tog att rädda personen. Temperaturen på utsidan av fartyget steg till 49 grader, och ett kustbevakningsbefäl bedömde att temperaturen antagligen var ännu högre inne i fartyget.

Det är än så länge ett mysterium varför fartyget, som legat vid hamnen i Brunswick och var på väg mot Baltimore, slog runt. Det 200 meter långa Golden Ray byggdes 2017 och var registrerad i Marshallöarna.

När räddningsarbetet nu är avslutat riktar kustbevakningen in sig på att förhindra skador på miljön, att få bort fartyget och att återuppta sjöfarten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters