Akelius känner skam över flyktingsituationen

20 oktober 2019 22:42

Fastighetsmiljardären Roger Akelius har de senaste åren skänkt lika mycket pengar till en utvald välgörenhetsorganisation som den har fått i gåvor av andra under december månad. I år ska han skänka pengar till tre organisationer, den här gången även under november, rapporterar Dagens industri.

14 000 personer lider redan i dag. Då kan jag inte vänta till december för att spela jultomte, säger han till tidningen när han hänvisar till situationen i ett överfullt flyktingläger i Grekland.

Roger Akelius, vars fastigheter värderas till 130 miljarder kronor, har inte satt någon övre gräns för hur mycket man kommer att skänka till svenska Läkare utan gränser, SOS Barnbyar och Unicef Sverige i år. Akelius Foundation, som äger 90 procent av fastighetsbolaget, har arbetat med dem sedan ett par år tillbaka, bland annat på den grekiska ön Lesbos där tusentals flyktingar befinner sig i läger.

Barnen bor i trånga tältläger med frustration, slagsmål, sjukdomar och väta. Även arabiska barn behöver kramar, värme och skola. Förvaringen är värre än grisar i en trång stia, säger Roger Akelius till Dagens industri.

De grekiska öarnas flyktingläger är överfulla och hjälporganisationer har varnat för att situationen kan komma att förvärras i och med Turkiets offensiv i norra Syrien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT