Ön Torrö tallar ligger utanför Loftahammar, mellan Stora Grindö och Stedsholmen. I onsdags passerade ett lokalt åskväder över ön och en blixt slog ner i den gamla tallen.

Rolf Skuncke, sommarboende på ön, upptäckte på torsdagen en rökpelare i skogen. När han kom fram såg han att det var den gamla tallen som brann, den sista av tallarna som gett namn åt ön.

– Det var otur att blixten slog ner men tur i oturen att Rolf upptäckte röken. Hade det blåst åt ett annat håll hade vi inte sett den, säger makan Inger Östbo-Skuncke.

Artikelbild

| Branden hade pyrt ett dygn innan den tog sig.

– Brandkåren kom snabbt och kunde släcka elden. Den hade pyrt i ett dygn, tack vare att den hejdades av skyfallet. Det var tur, det är så torrt i skogen nu.

Inger Östbo-Skuncke har varit här på somrarna sedan 1957, då hennes föräldrar köpte ön Torrö tallar.

Från början fanns tre tallar som fungerade som inseglingsmärke för den seglare som kom utifrån och ville in i farleden här. Tallarna hade stått här sedan 1500-talet, på en i övrigt ganska kal ö. De som bott här har tagit bränsle i skogen men lämnat tallarna kvar.

– Under eller strax efter sågades två av de tre tallarna ner, berättar Inger Östbo-Skuncke. Förmodligen behövdes den till ved.

Artikelbild

| Sedan tallen fridlysts sattes en plakett upp på stammen.

– Någon gång på 60-talet fridlystes den återstående tredje tallen, på grund av sin ålder. Man satte då upp en plakett på tallen, där det står att den är ett naturminne.

Tallen överlevde den ovanligt torra sommaren 1959, men har senare dött. Den stod fortfarande kvar upprätt fram till blixtnedslaget i onsdags.