Koll på pensionen ger Henrik arbetsro

Från det pulserande IT-meckat i Indien till Hamngatan i Västervik – med exakt samma arbetsuppgifter här som där. Möt Västervikssonen som blev företagare mest för att det var smidigt, och som trots ett ganska stort intresse i ekonomi inte längre ägnar mycket tankeverksamhet åt det egna pensionssparandet.

2 mars 2018 15:30

Henrik Melchander driver ett eget aktiebolag. Han är den ende anställde och han har en kund – datakonsultföretaget Indpro, som han tidigare var anställd hos. Henrik innehar rollen som teknisk chef och delar själv in sina uppgifter i tre lika stora tårtbitar: strategiarbete, teknisk projektledning och tekniskt säljstöd. Indpros utvecklare sitter i Indien, kunderna finns i Sverige och företagsledningen sitter i Kista utanför Stockholm. Henrik då? Han jobbar från ett kontorsrum på andra våningen i ett hus på Hamngatan i Västervik.
– Vi bodde två år i Bangalore, som är något av Indiens Silicon Valley. Sedan var det dags för familjen att flytta hem till Sverige. Till Västervik kom vi i juni 2014, med planen att stanna över sommaren. Men vi bestämde oss för att bo kvar, säger Henrik Melchander.

Att Henrik blev företagare var i första hand en praktisk lösning när ”hemvändarlivet” i Västervik skulle struktureras. Det Henrik fick på köpet – som han också värderar högt – var en total kontroll över ”hans” pengaflöde. I det avseendet bjuder ett eget aktiebolag långt fler möjligheter i jämförelse med att vara anställd.
– I mitt fall är jag ju både löntagare och ägare. Dessutom har jag nu möjligheten att kunna ta ut vinst hyfsat förmånligt, för att sedan placera på annat håll.

Har du ett grundmurat intresse för ekonomi?
– Jodå, nog roas jag av siffror och placeringar alltid. I dag sköter jag förvisso inte min bokföring själv, men kollen har jag definitivt. Vad som däremot blev uppenbart så snart jag kom igång med det egna bolaget var att jag behövde hjälp med allt som har med pension att göra. Där hade jag noll koll, och i ärlighetens namn inget större intresse. När jag var anställd hanterades allt med pensionen snudd på automatiskt; arbetsgivaren betalade tjänstepensionspremien och med jämna mellanrum kom någon rådgivare och såg över mitt upplägg. När jag startade eget försvann det där över en natt.

Vad betyder pension för dig?
– Det är väldigt abstrakt. Jag är 41 år nu och känner inte att jag är så gammal att jag behöver tänka på pensionen hela tiden. Men nu, när det pratats om att pensionsåldern kommer att höjas – att vi behöver jobba längre – då tänker jag att man bör engagera sig mer i frågan, i god tid.

Du valde att kliva in till en pensionsrådgivare på Tjustbygdens Sparbank. Givet vad du sysslar med till vardags känns det en smula … analogt?
– Ja, så kan det kanske uppfattas. För mig var det ändå ett ganska naturligt val. Jag är något av en lokalpatriot, och jag ser vad banken betyder för bygden. Genom åren har de pyttsat ut en hel del pengar till både stort och smått. Jag gillar det.

Fick du ordning på pensionen då?
– Jodå, nu får jag en faktura varje månad – och det är väl ungefär så kul som det blir. Men självklart känns det bra att ha fått en grundlig genomgång av det här, och att jag gjort några – förhoppningsvis – kloka val vad gäller hur min tjänstepension ska placeras, säger Henrik Melchander.

 

Vad säger du, ska vi ta tag i din pension nu?

Klicka här för kontaktuppgifter och bokning.

 

  

 

 

Tjustbygdens Sparbank är en lokal bank som skapar växtkraft och livskvalitet i Västerviks kommun, eftersom överskottet från verksamheten återinvesteras i lokalsamhället.

 

TEXT/FOTO: Östgöta Media, Creative Sales

 

 

Viktigt att tänka på för dig som företagare
Ta ut lön/ överskott. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på 42 031 kronor (2018) i månaden så maximeras inbetalningen till din allmänna pension.

Betala skatt. Din allmänna pension är beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter. Varje år räknas.

Eget sparande till pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!