Detta är ett annonssamarbete

Sotning av fritidshus – det här gäller

29 april 2022 16:32

Enligt lag måste skorstenen och eldstaden på ditt fritidshus sotas med jämna mellanrum. Men det är få som har koll på sotningen och vad som gäller. För att du ska kunna elda så säkert som möjligt reder vi på Advisa här ut vad som gäller.

Rengöringen som vi kallar för sotning är egentligen bara den ena delen av sotningsprocessen. Den andra är brandskyddskontrollen, och det är där du måste bli godkänd för att få fortsätta elda i ditt fritidshus. Den sker enligt en viss intervall.

Hur ofta ska ditt fritidshus sotas?

Det är din kommun som styr över sotning och brandskyddskontroll och därmed de som reglerar hur ofta fritidshuset ska sotas.

På respektive kommuns hemsida hittar du oftast information om vad som gäller där just du har ditt fritidshus. Vanligtvis kräver kommuner i Sverige att fritidshus ska sotas och kontrolleras var tredje eller var fjärde år. I vissa fall är intervallerna längre.

Det gäller vid utebliven brandskyddskontroll – eller om du inte blivit godkänd

Om du avbokar din tid för brandskyddskontroll eller inte är där för att släppa in sotaren blir din eldstad avställd. Då får du inte använda den mer, och ingen ytterligare sotning kommer att aviseras.

Skulle din eldstad på fritidshuset inte godkännas måste du åtgärda det, annars träder också ett förbud att använda den in.

Då måste eldstaden på fritidshuset renoveras

Ibland är det ett mindre fel som gör att eldstaden inte godkänns. Men i vissa fall kan det vara ett större fel som kräver proffshjälp och renovering.

När hantverkarna ändå ska in och jobba kan det vara läge att passa på att renovera ytterligare. Visste du att många renoveringar på fritidshus ökar värdet på huset och ger säljaren ytterligare vinst vid försäljning?

En fungerande eldstad är också en lyx och något som är värt mycket i de flesta köpares ögon.

Men för att maximera vinsten gäller det att vara smart. Ska du låna pengar till renoveringen gäller hitta ett privatlån med bäst ränta. Och det hittar du via Advisa.

Vi jämför nämligen bud från 37 olika långivare så att du kan vara säker på att du får det med lägst ränta. Tjänsten är dessutom kostnadsfri och endast en UC tas.

Så vet du att det är dags att sota fritidshuset

Har du precis köpt ett fritidshus, eller var det längesen du besökte det? Precis som med kontrollerna är det kommunen stugan står i som har koll på intervallerna för när det är dags för sotning nästa gång. Kontakta de så kan de berätta mer.

Men det kan vara bra att veta att du får avboka en sotning utan att eldstaden tas ur bruk om du inte använt den alls sedan senaste sotningen. Se bara till att meddela detta vid avbokningen så inte eldstaden blir avställd.

Får du sota fritidshuset själv?

Du får faktiskt sköta sotningen av fritidshuset själv. Men du måste kunna visa att du har kompetensen och få kommunens godkännande.

Du kan ofta få medgivande per automatik om du genomgått en sota själv-kurs. På det kan du spara pengar i det långa loppet!

Sotningen ersätter dock inte brandskyddskontrollen, den kommer kommunen fortsatt att göra även om du sotar själv.

Och tänk såklart alltid på att säkerheten kommer först när det gäller eldning och att sotning och brandskyddskontroll görs för din och ditt fritidshus skull!

Från

Advisa.se