Detta är ett annonssamarbete

Motoroljan- olika typer och funktioner

29 april 2022 16:10

En motorolja har flera funktioner och den främsta är att smörja, det vill säga hålla friktionsytan i motorn åtskilda. Men en motorolja hjälper även till att kyla motorn, förhindra korrosion och hålla den ren från sot och annat. För att förlänga livslängden på din motor ska du se till att regelbundet kontrollera nivån på motoroljan. 

Alla motoroljor består i grunden av basolja och ett antal tillsatser. Helsyntetiska motoroljor består av syntetiska, förädlade basoljor, och är mer stabila. De ger fördelar vid framförallt höga och låga temperaturer.

Del syntetiska oljor, som också kallas halv- eller semisyntetiska, innehåller en mindre andel förädlad olja.

Varför behöver man motorolja?

Motoroljans viktigaste uppgift är att minska den friktion som uppstår när kolvarna rör sig upp och ner i cylindrarna. Motoroljan leder också bort värme och skyddar mot korrosion. Oljan har dessutom en rengörande effekt och städar bort sot och andra oönskade partiklar i motorn. Motoroljan har flera olika funktioner och dess huvuduppgift är att förlänga och förbättra motorns prestanda.

Motoroljans funktion:

-Kyla ner motorn och den fungerar som en frostskyddsvätska i kylaren på bilen och ser till att värmen transporteras bort och på så sätt överhettas inte motorn.

-Smörja rörliga komponenter för att minska friktionen i motorns mekaniska delar

-Hålla motorn ren från smuts och damm

-Ge skydd mot rost

-Täta motorn

Vilka typer av olja finns det?

-Mineralolja

Mineralolja utvinns ur berggrunden och är den traditionella sorten av motorolja. Idag används mineraloljor främst i äldre motorer delvis på grund av dess lägre viskositet, vilket minskar risken för läckage. Mineralolja är billigare att köpa jämfört med den syntetiska oljan.

-Syntetolja

Syntetolja baseras på samma bas av mineralolja. Men den kemiska förädlingsprocessen för syntetolja är mer komplex vilket gör att oljan är renare och flödar med en lägre friktion jämfört med mineraloljan. Det är därför värt att spendera några extra hundralappar på att alltid köpa syntetolja då den har längre livslängd och minskar bränsleförbrukningen i din bil. Detta är i längden bättre både för din bil, plånboken och miljön. Har du sedan tidigare använt mineralolja kan du fortfarande gå över till syntetolja utan att det skadar din motor.

Hur väljer du rätt motorolja för din bil?

Det kan kännas svårt att välja rätt då utbudet av olika märken och sorter där ute är gigantisk. Stora skillnaderna mellan de olika oljorna är pris, viskositet, sammansättning, kvalitet samt hållbarhet. Så vilken ska du välja? Du kan hitta information angående motorolja genom att titta i ditt fordons instruktionsmanual. Utöver manualen finns det listor som visar vilken olja som passar din bil på bensinstationer och biltillbehörsbutiker. Du kan även söka vilken motorolja som passar med hjälp av bilens registreringsnummer på vissa bensinstationers hemsidor.

Hur och när är det dags att byta olja?

Du kan aldrig byta motorolja för ofta. Det vill säga, att överdriva och byta motorolja med tajta mellanrum skadar inte bilen. För personbilar brukar de flesta tillverkarna rekommendera att motoroljan bör bytas efter varje 1200 mil. Men det finns flera faktorer som motorns storlek eller bränsletyp som avgör när och hur ofta motoroljan ska bytas. Men för att säkert veta hur ofta du ska byta ska du vända dig till tillverkaren. Du kan även läsa om det i instruktionsboken som följer med bilen. Där hittar du information om motorolja för just din bilmodell. När du byter olja ska du även passa på att byta oljefiltret.

Motoroljans livslängd

Livslängden för motoroljan är i genomsnitt 10 000–15 000 km. Med signifikant belastning på motorn kan livslängden uppskattas till omkring 8 000–6 000 km. Även om du inte använt bilen mycket är det rekommenderat att byta oljan minst en gång per år. Var 1 000:e km bör även  smörjmedels nivå och skick kontrolleras med oljestickan. Viktigt att komma ihåg att  inte blanda smörjmedel av olika typer och märken när du byter olja. Det är som sagt viktigt att enbart använda en olja som är rekommenderad av biltillverkaren och att aldrig överfylla  motorn. 

Låg oljenivå kan minska motorns livslängd drastiskt. Därför är det viktigt att du kontrollerar oljenivån manuellt med jämna mellanrum i motorn med hjälp av oljestickan även om varningslampan på instrumentpanelen inte lyser. För vem vet, kanske har varningslampan gått sönder utan att du vet det. Att kontrollera oljenivån och fylla på tar enbart någon minut. Det är en bra rutin är att kolla oljenivån när du tankar eller tvättar bilen.

Information om typerna av motoroljor hämtas från webbplatsen autodoc.se

Information om egenskaperna hos motorolja hämtas från expressen.se