Detta är ett annonssamarbete

Lån i förbindelse med köp av bil

29 mars 2022 08:27

Många i dagens samhälle klarar inte vardagen utan en bil. Även om en bil kostar mycket i både inköp och underhåll så är den ett nödvändigt måste för många. Att ha tillgång till bil betyder mycket om man till exempel bor på glesbyggden, man inte kan ta sig till sitt arbete utan den eller man har barn som måste köras runt på olika aktiviteter.

För att finansiera din bil kan man därför många gånger behöva ta ett lån. När man tar ett lån, oavsett varför man tar lånet, så är det viktigt att man noga kontrollerar lånets villkor, ränta och återbetalningstid. Man kan gärna jämföra långivare för att få ett så bra lån som möjligt med lägsta möjliga ränta.

Lån till en bil

Man kan låna pengar till en bil både när man köper en helt splitterny men också när man väljer att köpa en begagnad. Många som lånar pengar till en bil tar ett privatlån eller ett blancolån som det också kallas. Det lånet är inte öronmärkt till köp av något speciellt utan kan användas till det man vill och behöver.

De flesta banker erbjuder sina kunder att låna pengar till att bekosta en bil. Man behöver förutom att vara kund i banken också vara myndig, alltså minst 18 år för att bli beviljad ett lån. Banken gör också en kreditupplysning på kunden som ansöker om ett lån. Det gör dem dels för att det är lag på det i Sverige men även för att prova kundens kreditvärdighet och möjligheten att få tillbaka sina pengar.

När man lånar pengar till att bekosta ett bilköp och man väljer att ta ett privatlån så är räntan ofta lite högre än på exempelvis ett bostadslån. Anledningen till det är att när man tar ett privatlån behöver man inte lämna något i säkerhet för lånet som till exempel ett hus eller något annat man har av värde. Banken tar alltså en större chans när de lånar ut pengar på det här sättet och det vill de har betalt för.

Ta inte mer lån än nödvändigt

Man bör aldrig ta mer lån än man behöver, gör man det blir månadskostnaden ofta högre och man gör av med mer pengar än man borde. Man behöver också ha koll på vilka villkor som kommer med lånet. Det måste finnas utrymme i den privata budgeten för att klara av de avbetalningarna som lånet innebär.

Från

loanscouter.com/se