Detta är ett annonssamarbete

Hur hyr man en lägenhet i södra Sverige?

23 juni 2022 01:00

Detta inlägg är en annons

En av de mest utmanande förändringarna du behöver göra är att byta bostad. Om du planerar att bo i en hyresbostad måste du tänka noga på vad och hur du söker på bostadsmarknaden. I den här artikeln hittar du användbara och praktiska tips som kan hjälpa dig i ditt sökande efter en bostad att hyra i de södra delarna av Sverige.

Kontakta en hyresmäklare

Först och främst är det en bra idé att vända sig till en specifik mäklare, om du känner en sådan, eller till en fastighetsbyrå. När du väljer en fastighetsbyrå är det viktigt att du är uppmärksam på om den är välrenommerad och har lång erfarenhet på marknaden. Detta är fördelar som gör att du kan känna att du är i trygga händer när du letar efter en bostad. De gör det även möjligt att exempelvis hitta lediga lägenheter i Lund på ett enkelt och tryggt sätt.  

Lär dig dina prioriteringar

När du letar efter en bostad är det viktigt att du har en allmän uppfattning om vad du letar efter, inte exakt vad du vill ha. Det beror på att du aldrig kommer att hitta det perfekta hemmet, men du kan fokusera på dina prioriteringar. Bostadshub har gjort det möjligt att hitta lägenheter som uthyres i Karlskrona

Gör en lista över saker som är absolut viktiga för dig och som du inte kan kompromissa med när du väljer. Du kan hjälpa dig själv genom att rangordna följande komponenter i den ordning de är viktiga för dig: pris, läge, möblering, utformning, skick, underhållskostnader och annat som är viktigt för dig. Därefter kan du bestämma detaljerna för varje komponent enligt dina behov. Till exempel prisintervall, önskat område, ny eller gammal inredning, underhållskostnader osv. 

Ingå ett avtal med hyresvärden

När du har hittat din bostad är det dags att ingå ett kontrakt med hyresvärden. Här är det mycket viktigt att få kontraktet skriftligt och att noggrant komma överens med hyresvärden om alla delar och villkor i kontraktet. Det är absolut nödvändigt att kontraktet anger fastighetens månatliga hyresbelopp och den period som kontraktet undertecknas för. Andra uppgifter i kontraktet kan vara information om hur stor depositionen är, en förteckning över möbler och apparater i fastigheten samt en beskrivning av dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst och hyresvärdens rättigheter och skyldigheter.

Ett tips: 

  • För att vara säker på att avtalet är rättvist och inte orättvist mot dig är det en bra idé att rådgöra med en advokat i förväg.

Deposition eller inte?

Som nämnts ovan betalas vanligtvis en deposition för bostaden när hyresavtalet undertecknas. Depositionen är vanligtvis en månadshyra. Depositionen betalas för att ge hyresvärden en säkerhet om det skulle behövas förbättringar av fastigheten efter hyresgästens vistelse. Men precis som det finns felaktiga hyresgäster finns det också felaktiga hyresvärdar. Vissa av dem vill till exempel inte betala tillbaka depositionen när hyresavtalet löper ut. Dom lägger fram olika argument för motsatsen för att spara sig själva den insättningen. För att inte hamna i en sådan situation är det en bra idé att reglera denna fråga redan i hyreskontraktet. 

Här är en rekommendation: 

  • Notera i hyresavtalet de villkor och den tidsperiod inom vilken hyresvärden förbinder sig att betala tillbaka depositionen. 

Underhåll och reparation av den hyrda egendomen

En annan viktig del av att hyra ett hus är dess underhåll och eventuella reparationsbehov. Och dessa är i de flesta fall oundvikliga på grund av den dagliga användningen och den motsvarande nedskrivningen av fastigheten samt de naturliga resultaten. Det är därför bra att i förväg komma överens i själva hyresavtalet om vem som ska stå för kostnaderna för underhåll och reparationer. Om det till exempel inträffar en översvämning i hemmet på grund av ditt eller grannarnas fel, vem tar då ansvar för att reparera skadan och för efterföljande reparationer?

Rekommendation: 

  • Det är bra att tydligt beskriva varje parts rättigheter och skyldigheter så att du vet vem som är ekonomiskt ansvarig i olika situationer. 

Från

bostadshub.se