Detta är ett annonssamarbete

Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder

3 maj 2022 16:02

Det är ett gammalt ordspråk som används ofta och har egentligen ingen baktanke eller mer djupt liggande mening - utan betyder bara att det inte finns något dåligt väder och om man tycker det har man dåliga kläder. Helt enkelt att du inte ska låta vädret styra dig och vad du gör utan istället anpassa kläderna för att stå emot vädret. Ett sätt att anpassa sig och sin familj efter det svenska vädret är naturligtvis att skaffa termokläder till barn som är väldigt effektiva både mot väta och kyla.

Kläder som statussymbol

I Sverige har man länge ansett att fina kläder är en statussymbol och om du klär dig rätt kan det ge en air av social ställning men även ekonomiskt välstånd. Å andra sidan så ansåg man redan tidigt ifall någon har billiga eller trasiga kläder så är det ett tecken på fattigdom och armod. Vanligtvis tänker man på kvinnors kläder men även männen har genom tiderna haft höga krav på sig att klä sig rätt för att visa sin status - då främst genom olika jackor av olika slag, men även byxor och strumpor har varit av betydelse.  

På slutet av 1700-talet så var det vanligt att alla klädde sig efter samhällsstatus vilket gjorde att det var lätt att känna igen en arbetare på sina blåa bomullskläder - medan mellan- och överklassen var hänvisad till naturfärgade kläder av linne eller ull. Männen bar då knickers som var en säckig byxa som slutade strax under knäet, en väst samt en rund hatt. För kvinnornas del var det inne med vida långa klänningar som bars upp av en krinolin och snäva livstycken för att framhäva den smala midjan. Även barnen kläddes på liknande sätt för att visa deras samhällsstatus.

Funktionella kläder för barn

I dagens läge har vi kommit långt ifrån snickers och krinoliner och vi väljer istället funktionella och hållbara kläder till våra barn - vars uppgift är vad det borde vara: nämligen att skydda barnen mot väder och vind samt hålla dem varma och torra. Ordet termokläder är ett samlingsord för kläder vars syfte är att hålla dig optimalt varm under vissa omständigheter. Materialen i termokläder är gjorda så att de lätt ska hålla dig varm och snabbt och effektivt hålla bort väta och fukt. 

Med andra ord kan man säga att termokläder för barn är värmehållande, men de ska också föra bort svett och släppa igenom minimalt med regn eller fukt utifrån. Dessutom är de ofta bekväma och sköna att ha på sig.

Från

kids-world.com