Detta är ett annonssamarbete

Andra möjligheter att ta dina lån

27 maj 2022 16:14

Ibland hamnar man i en situation då man behöver extra tillskott i kassan - antingen beroende på planerade händelser såsom renovering eller inköp av dator. Ibland behövs tillskottet akut ifall något nödvändigt gått sönder eller ifall ens husdjur blivit sjuk - och då är det bra att kunna låna pengar tillfälligt för att lösa problemet. Problemet med att ansöka om lån kan vara att det oftast görs en kreditkontroll via upplysningscentralen och att man då får den registrerad - vilket i det långa loppet kan påverka din kreditvärdighet. Ju fler kreditupplysningar du gjort, desto sämre kreditvärdighet får du.

Det finns dock andra sätt att få lån på som inte påverkar din kreditvärdighet på samma sätt och det är att ta ett lån utan den traditionella kreditupplysningen från UC. Här finns till exempel en översikt över lån utan Upplysningscentralen som ständigt är uppdaterad och ajour - och som innehåller att information om långivarna du behöver för att välja rätt.

Vad är egentligen en kreditupplysning?

En kreditupplysning tagen via UC sparas i ett år och används av den du ansöker om lån hos för att antingen avslå eller godta din ansökan. Det behöver inte alltid handla om lån utan kan även göras för att handla saker på kredit såsom teknik eller vitvaror där man vill dela upp betalningen under en vald period. 

En UC innehåller, förutom dina personuppgifter, information om betalningsanmärkningar och skulder, tidigare lån och krediter och andra kreditupplysningar som gjorts genom UC - dock finns ingen information ifall du beviljats lånet eller krediten. Alla lån och krediter som tas regleras av Konsumentkreditlagen i Sverige och det gäller oavsett om du tar lånet genom en UC eller inte - så alla låntagare och långivare är reglerade enligt lag.

Finns det andra möjligheter?

Du kan alltid söka lån genom en låneförmedlare som då endast gör en kreditupplysning men förmedlar den till samtliga långivare - och någon enstaka UC påverkar inte din kreditvärdighet nämnvärt. Många tror felaktigt att om du tar ett lån utan UC så görs ingen bedömning av din ekonomi - men det stämmer inte. Det finns andra bolag som gör en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet utan att registrera och spara detta. 

Exempel på detta är Bisnode och Creditsafe som gör en bedömning av din ekonomi åt olika kredit- eller långivare utan att detta registreras och långivarna kan då inte se hur många upplysningar som tagits på dig. Dock bör du vara medveten om att det kan bli dyrare att ta ett lån genom dessa aktörer än genom UC så det är viktigt att du först gör en ordentlig kalkyl för att säkerställa att du har råd att betala tillbaka lånet.

Från

matchbanker.se