72 procent av svenskarna bettar online

15 februari 2022 15:03

En majoritet, 60 procent, av svenska spelare har spelat på lotterier eller nummerspel, men andelen som bettar på trav och annan sport ligger på 72 procent. Majoriteten bettar online för underhållningsvärde och eskapism.

Under pandemin har många traditionella underhållningsindustrier backat. I gengäld har online betting och gambling vuxit och blivit populärare än innan Corona-krisen började. Spelinspektionens senaste rapport har tittat närmare på hur de nya spelvanorna ser ut. Studien visar att 60 procent spelar på lotterier eller nummerspel, medan vadhållning hamnar så högt som 72 procent. 

Från fysiska matcher till online betting

Spelinspektionens senaste studie kompletterar den europeiska statistiken som visar att den pågående pandemin har genererat nya kundsegment, vilka successivt börjat efterfråga online betting och annan form av nätbaserad underhållning. Sidor likt https://betting.com/sv/ har fått en ökad tillströmning av nya målgrupper. Det är en direkt följd av att sportintresserade personer som brukade gå till fysiska matcher i högre grad söker sig till online sport betting.

Den digitala bettingen har gett dessa personer en chans att interagera med andra sportintresserade människor under trygga förhållanden. Pandemin har med andra ord resulterat i att online bettingen har blivit mer diversifierad och att kundsegmentet breddats.

De europeiska siffrorna, från European Gambling & Betting Association, visar att nettovinsten från online gambling i Europa ökade med 7 procent under pandemin. Räknat i kronor och ören motsvarar detta omkring 20 miljarder kronor eller nästan 2 miljarder Euro. 

Trav och annan sport – lika stora

De svenska siffrorna visar att av de 72 procent som bettar online så bettar 36 procent specifikt på trav, medan en lika stor andel bettar på sporter som inte är trav.  Samtidigt framhåller studien att förlora dominerar över vinnarna för alla spelslag utom poker där det väger jämnt mellan vinnare och förlorare.

Spelinspektionen har funnit att 7 procent som har spelat på en sida utan svensk spellicens. Relativt många svarar att de inte vet om de har gjort det. Orsaken till att svenskar bettar online på sidor utan svensk licens är det samma som attraherar dem till att spela online över huvud taget. Fördelarna med online betting är förstärkta på de icke licensierade sidorna. 

Gratis till en gräns och större utbud

Det de ökade antalet online bettare upplever är att underhållningsutbudet på de digitala tjänsterna är större än på de landbaserade motsvarigheterna. Dessutom finns en begränsad möjlighet att få upp till 100 kronor i bonus på nätet.

Andra fördelar som spelarna lyfter är den kundanpassade underhållningen. Som vadslagare kan du exempelvis ställa in begränsningar på dina insättningar. Dessutom är det öppet dygnet runt, även om inte livebettingen kan vara tillgänglig på andra tider än när matcherna faktiskt kör. I nära anslutning till detta är hur tillgänglig på, och anpassat för, betting idag är på mobilen.

Eskapism och spelberoende 

Den europeiska studien visar att online betting och gambling tillfredsställer ett behov av underhållning och verklighetsflykt. Vilket är vanliga mönster under stora sociala kriser. Siffror från Spelbranschens riksorganisation visar att drygt fyra procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har ett riskabelt beteende vid spel och betting. Av dessa har 2,9 procent en viss risk för spelberoende.

Från

Betting.com