Viktigt att snacka pengar vid köksbordet

Nyligen rapporterade Kronofogden att allt fler unga drar på sig skulder de inte klarar av att betala. Samtidigt visar upprepade undersökningar på att ungdomar tycker att de får lära sig för lite om privatekonomi i skolan.

"Genom att på ett enkelt och avslappnat sätt prata om ekonomi hemma så ger vi våra barn färdigheter som de kommer ha stor nytta av hela livet", skriver debattörerna.

"Genom att på ett enkelt och avslappnat sätt prata om ekonomi hemma så ger vi våra barn färdigheter som de kommer ha stor nytta av hela livet", skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-03-24 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Unga vuxna upplever att de står handfallna när de ska ta stegen ut i vuxenlivet med eget boende och ansvar för egen ekonomi.

Under mars månad genomförs ”Money Quiz” – en tävling i privatekonomi för högstadiet, med syfte att på ett enkelt och roligt sätt skapa samtal om pengar i klassrummen. Över hela Europa, och i Västerviks skolor ökas kunskapen om sparande, ränta och digital säkerhet. 

Men tiden som skolan kan avsätta till detta är inte tillräcklig. Som föräldrar har vi en enormt viktig uppgift att hjälpa våra ungdomar att inte hamna i skuldfällan och att klara av omställningen till egen ekonomi. Genom att på ett enkelt och avslappnat sätt prata om ekonomi hemma så ger vi våra barn färdigheter som de kommer ha stor nytta av hela livet 

Vi vill uppmana alla att ta chansen att prata om pengar tidigt. Varför inte vid middagsbordet gå igenom om vad just den här måltiden kostar? Jämför med gårdagens mat eller hämtpizzan förra helgen. 

Många dataspel går ut på att man ska samla ”spelmynt” för att köpa dräkter, redskap eller nya liv. Ta chansen att dra paralleller till privatekonomi, och att man behöver spara först, för att kunna köpa sen. (I dataspel finns inte funktionen att man lånar av en förälder…). 

Kom överens om tillfälliga köpstopp och laga billig mat under en vecka, och se hur mycket ni i familjen kan spara. 

Slutligen, att ge barnen mer ansvar över sin ekonomi gör att de växer med uppgiften. Ge veckopeng, och undvik att ge extra pengar vid behov. Då lär sig barnen bättre att pengar är en begränsad resurs. Och, även om det tar emot, låt dem göra misstag, det lär de sig också av.