Besöksnäringen skriker efter arbetskraft

Flera stora aktörer i länet har problem att hitta arbetskraft inom besöksnäringen. Lösningen kan stavas eget personalboende, egen akademi eller att rekrytera i Rumänien.

Restaurang Guldkant i Västervik har bland annat rekryterat arbetskraft från utlandet. Ägaren Jonas Settlin menar att arbetsgivarna måste tänka nytt och rannsaka sig själva för att locka personal.

Restaurang Guldkant i Västervik har bland annat rekryterat arbetskraft från utlandet. Ägaren Jonas Settlin menar att arbetsgivarna måste tänka nytt och rannsaka sig själva för att locka personal.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2019-09-09 21:06

Att hitta arbetskraft till besöksnäringen är tufft för många företagare i dag. Enligt Arbetsförmedlingen kommer det år 2023 att saknas 5 500 kockar och 7 000 serveringspersonal i landet. Trots framtidsutsikterna sökte enbart 1,7 procent av alla gymnasieelever till restaurangprogrammet 2017. För att hitta lösningar på problemet samlades representanter från både den offentliga sektorn och näringslivet för diskussioner och work shops. 

– Vi behöver kraftsamla mer tillsammans för att få upp ett större intresse hos ungdomar för att jobba inom besöksnäringen i Västervik, men även nationellt. Hos oss finns ju alla möjligheter och världen ligger öppen för de som jobbar i vår bransch, säger Stina Porsgaard, hotelldirektör på Västerviks Stadshotell.

– Våra företag skulle  kunna utvecklas mer om vi fick in mer arbetskraft med erfarenhet från andra platser. Man rekryterar ofta från sina kollegor i Västervik i dag och även om det är bra att personal får möjlighet att byta arbetsplatser så gynnas inte innovationsnivån av det. 

Tuffast är att rekrytera arbetskraft med rätt typ av utbildning. Under dagen fick företagarna beskriva hur de ser på problemet och vilka lösningar de arbetat fram under åren. Gränsö slott har bland annat tagit fram en akademi där man med hjälp av externa aktörer utbildar personalen. Stadshotellet i Vimmerby har satsat på att anställa unga personer från orten tidigt på året. På så sätt hinner de bli varma i kläderna innan sommarsäsongen drar i gång. Astrid Lindgrens Värld går i tankarna på att bygga ett helt eget personalboende för säsongsarbetarna.

Ett företag som dock aldrig känt av problemet är restaurang Guldkant i Västervik. Ägaren Jonas Settlin beskrev hur man som arbetsgivare måste bli mer attraktiva och tänka nytt.

– Det krävs en stor rannsakan av oss själva. Jag tror att vi i branschen kan bli bättre arbetsgivare på många sätt. Och det är nyckeln till att klara av rekryteringen, säger han.

Han beskrev hur restaurangen i Västervik tagit hjälp av arbetskraft från utlandet, bland annat Rumänien och Ryssland.

– Det är nästan standard i dag och har för vår del fungerat jättebra.Jag tror att man måste börja ifrågasätta, vad är egentligen en kock 2019? Behöver man en kock som bankar schnitzel? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!