Vem vill bo granne med en vindkraftsindustri?

Plötsligt händer det, du ska bli granne med en vindkraftsindustri – en realitet som drabbar fler och fler på landsbygden.

Skribenten jämför boende nära en vindkraftpark med att bo granne med ett tivoli där ljusen blinkar dygnet runt.

Skribenten jämför boende nära en vindkraftpark med att bo granne med ett tivoli där ljusen blinkar dygnet runt.

Foto: Andreea Alexandru

Debatt2022-01-12 05:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beskedet vänder upp och ner på livet. Din lediga tid går plötsligt åt att läsa in sej på allt om vindkraft. Många är fortfarande i god tro att vindkraften är miljövänlig och att lokal byggnation ger lokala fördelar.  

Nyligen tillstyrkte miljö- och byggnadsnämnden godkännandet för placeringen av sju vindkraftverk i Lervik. Verk med 200 meter i totalhöjd och vingar med en rotordiameter på 170 meter, med blinkade ljus 20-60 gånger per minut nattetid! Med placeringen av verk inom ett kortare avstånd än vad Energimyndigheten rekommenderar till boende. Bullernivån kommer att tangera gränsen på vad som är tillåtet trots att de körs i ett lägre effektläge. Hur tänker man här?  

Handen på hjärtat alla politiker och andra delaktiga i det här beslutet, har ni tittat på vad det här innebär för boende runt Lervik? Skuggning från verken är skugga som kommer in med samma frekvens som vingarna passerar, det är inte vanlig skugga. Har ni tittat på det 20-60 gånger per minut blinkande ljuset nattetid från en vindkraftsindustri? Det är inget annat än tortyr. Säkerhetszoner till förmån för fåglar känns som ett skämt, vilka djur väljer att stanna vid ett tivoli?  

De som valt att bo på landsbygden befinner sej helt plötsligt boende vid ett industriområde mixat med ett tivoli. Jag känner mej kränkt av att någon kan tycka att vi ska stå ut med det för det allmänna intressets skull. Vilket allmänintresse, förstörd natur för att utländska bolag som ska tjäna pengar?  

Man är rättslös inför vindkraftsindustrin. Samråd med berörda heter det? Vem är då berörd? Det kunde inte Eurowind som har tillståndet i Lervik svara på, utan det var godtyckligt. Miljö- och byggnadsnämnden ska se till att tillståndsprocessen går rätt till. Hur har Miljö- och byggnadsnämden försäkrat sej om att berörda har fått informationen om ett samråd? Många har varit ovetande om planerna att förvandla gröna skogen till stålskog. Så vem ansvarar för att information om att det ska uppföras en industri/tivoli i skogen når boende i närområdet och att eventuellt nya fastighetsägare blir informerade om vad som planeras. Investeringar läggs på is, för vem vill lägga pengar på en fastighet med tappande värde? Fastigheter som tappar sitt värde för att andra ska tjäna pengar medan du blir drabbad.  

Sanningen brukar komma ifatt verkligheten heter det. Fler och fler närboende vittnar om förstörd livsmiljö av ljud, skuggor och ljus med bland annat sömnproblem som följd. Vår oro för vad som komma skall avfärdas av vindkraftspropagerande journalister med att det saknas bevis. Vårt livselixir naturen, tystnaden och den stjärnklara himmelen kommer för evigt vara borta.  

Ska inte god livsmiljö gälla alla kommuninvånare? Har ansvariga politiker ett samvete så tänk efter en vända till. Det är lätt att ta beslut när det inte drabbar än själv. Lägg veto mot Lervik även om tillståndet vunnit laga kraft, det är skillnaden med ta ansvar och inte. Ett veto är en markering att det inte längre ses som positivt från kommunens sida.  

Undantaget då Miljöpartiet och Centerpartiet som tydligt deklarerat att de tycker det är ok att förstöra naturen och miljön för boende och djur till förmån för vindkraftsindustrin.  

Det finns inget i byggnation av Lervik som gagnar Västerviks kommun. Våga VETO och visa vems sida ni står på!