Lagar som sätter krokben för besöksnäringen fick kritk

Besöksnäringen har drabbats hår av pandemin. Vid ett möte i Vimmerby, med deltagare från hela regionen, kritiserades myndigheternas tolkningar av lagar och regler.

Kalmar län 10 juli 2020 05:00

– Ordningslagen är ett exempel. Det är helt okej att samla 200 personer i en restaurang och spela musik i en högtalare, men om en musiker slår ett ackord på en gitarr på samma plats får det inte vara fler än 50. Vi som också tillhör kulturnäringen förstår inte den skillnaden, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Astrid Lindgrens Värld fick stänga nyligen efter ett beslut från polisen. Företaget har inte tagit ställning till om polismyndighetens beslut som tvingade fram stängningen av parken, ska överklagas eller inte.

– Känslan är att det är mer troligt att vi kommer att göra det än att vi inte kommer att göra det, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Han var belåten över beskedet från regeringens samordnare Anders Ferbe som tar med sig synpunkterna och pratar om att regler och stöd behöver förlängas och förändras.

– Det är mycket bra. Det är en motprestation vi behöver för att vi håller i och håller ut.

 

Tillsammans med kommunen och turistföreningen bjöd företaget in både lokala, regionala och nationella politiker och företrädare för myndigheter, organisationer och företag till "ett konstruktivt samtal" om den situation som uppstått för hela besöksnäringen, långt utanför Vimmerbys gränser, sedan Astrid Lindgrens värld tvingades stänga för ett par veckor sedan.

– Vi hörde här i dag att även i Växjö kommun är Astrid Lindgrens värld viktig, så det avgörande syftet är att kraftsamla för att visa hur mycket besöksnäringen betyder för landsbygdskommuner i hela Sverige och göra det samlat, säger Kristina Alsér, ordförande i turistföreningen i Vimmerby.

 

Ett 25-tal deltagare fanns på plats i Vimmerby, andra deltog digitalt via länk. Slutsatserna efter samlingen, är flera.

– Det primära för företagen är att överleva, men vi måste också titta framåt och rusta för nästa säsong, säger Jacob Käll, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby.

Nu ska deltagarna arbeta vidare med insikter och återkomma till ett nytt möte i slutet av augusti.

– Jag tänker att Tillväxtverket, länsstyrelse och regioner återkommer med vilka resurser man kan bistå med när det gäller kompetensutveckling, affärsutveckling av vad det kan vara så att det under hösten ändå jobbas med nästa säsong, säger Kristina Alsér.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa
coronautbrottet - turism
Västervik

Blir det några utländska turister i år?

Västervik

Här är eventet som inte låter sig stoppas av pandemin

Västervik

Turister ska påminnas om fortsatt försiktighet

Vimmerby

Då kan Astrid Lindgrens Värld komma att öppnas

Västervik

Därför dröjer det innan skärgårdsbåtarna börjar gå

Visa fler
Läs mer!
Västervik

Nya uppgifter: Den döde är hemmahörande i Västervik

Västervik

Fortfarande bostadsbrist i Västervik men det ska vända

Västerviks kommun

Flera hushåll forfarande utan ström

Västervik

Corona-utbrott på Västerviks sjukhus

Västerviks kommun

Larm om brand med öppna lågor

Visa fler