Härliga äppeltider på hösten

Nu börjar äpplena mogna och vi går en härlig tid till mötes. I år är skörden mycket god, åtminstone i vår trädgård, men jag tror att det är ett bra äppelår i år.

15 september 2009 16:10
Det finns mängder av äppelsorter och de första mognar redan i slutet av sommaren. Andra mognar sent på hösten, så säsongen är lång.

 

Äpplen kan man använda till så mycket, utöver att bara äta dem som de är. Mos är kanske det vi tänker på först, och pajer och andra efterrätter. Det finns en oändlig mängd recept på desserter med äpplen men också på äpplen i maten. Att blanda äppelbitar i salladen gör den frisk och god.

 

Här vill jag slå ett slag för det enkla: en mycket enkel och lättgjord paj, en äppelkaka och äppelmos. Är du nybörjare kan du med lätthet åstadkomma storverk i köket med de här recepten.

 

 

Det är jättelätt att koka äppelmos.

 

Jag brukar göra mos på äppelbitar som jag kokar och sedan har i socker. Jag har aldrig gjort äppelmos som man passerar i passertråg. Det är gott när moset inte är som puré tycker jag, utan har lite äppelbitar kvar.

 

Ofta kör jag runt lite med en pärstamp (potatismosare) för att mosa äppelbitarna lite bättre, men man kan köra lite med elvispen i moset också.

 

Om du gör äppelmos i passertråg behöver du inte skala och kärna ur äpplena utan bara skära dem i bitar och koka dem tills de blir mjuka. passera dem i tråget, och koka sedan upp moset med sockret.

 

 

Bästa efterrätten så här på hösten är hemgjord äppelpaj med vaniljsås. Smulpaj är det lättaste. Du bara blandar ihop smör, mjöl och socker tills det är lagom smuligt, och lägger pajdegen ovanpå de skalade äppelbitarna i pajformen. Många smulpajrecept har både havregryn och vetemjöl.

 

Själv brukar jag inte väga och mäta ingredienserna utan ta på känn. Det är lättast om smöret är rumsvarmt, då går det bättre att få ihop det till en bra smuldeg. Har du glömt att ta fram smöret i förväg går det ju att värma lite i mikron, bara det inte börjar smälta. Är smöret kylskåpskallt kan man arbeta ihop degen med händerna.

 

En sådan här paj går snabbt att göra.

 

 

Bästa och enklaste äppelkakan är vanlig sockerkaka med äppelbitar i. Häll smeten i vanliga sockerkaksformen och tryck ner äppelklyftor. Dofta över lite socker om de är syrliga och kanel om du gillar det, och in i ugnen. Lätt som en plätt.

 

Mitt sockerkaksrecept är från 80-talet och kommer från tidningen Land. Jag har använt det massor av gånger och varierar det med kakao, citron och andra frukter och bär, när det inte är äppelsäsong.

 

Ett tips: Äpplen av de flesta sorter tenderar ju att bli bruna om de ligger ett tag efter att man skalat och skurit i bitar. Ska du göra en större sats till mos eller en stor paj är ett tips att lägga bitarna i vatten med några stänk citron i, då behåller de sin ljusa färg.

 

 

Recept

 

Äppelmos

1 kg äppelbitar
1 dl vatten
2,5 dl socker

Skala äpplena, skär dem i bitar och kärna ur dem. Koka äppelbitarna med vattnet tills de är mjuka och mosiga nog, kanske cirka en kvart.

 

Rör i sockret och koka upp igen. Färdigt.

 

Sockermängden kan behöva varieras beroende på vilken sorts äpplen det är. Smaka av innan du kokar upp moset sista gången.

 

 

 

Smulpaj

5-10 äpplen
125 gr smör (rumsvarmt)
3 dl vetemjöl (ev. 2 dl vetemjöl och 1 dl havregryn)
1 dl socker

Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret och rör tills det har blivit smuligt.

 

Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Till en paj för 4-6 personer kan det gå åt 5-10 äpplen, beroende på hur stora de är och hur mycket paj man vill ha.

 

Lägg äppelbitarna i en smord pajform, sockra ovanpå och krydda eventuellt med kanel. Häll smuldegen ovanpå.

 

Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter.

 

 

 

Äppelkaka

3-4 äpplen
2 dl socker
2 ägg
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl yogurt eller fil

Vispa ägg och socker fluffigt. Häll det varma smälta smöret i smeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner blandningen i smeten. Rör ner yogurt.

 

Häll upp smeten i en sockerkaksform. Skala och skär äpplena i klyftor och tryck ner äppelbitarna en bit ner i sockerkakssmeten. Dofta över lite kanel och sockra eventuellt lite om äpplena är syrliga.

 

Grädda i 35-40 minuter i 175 grader. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!