SD: "Vi vill stoppa beslut om vindkraftsparker"

Svar på debattartikeln "När tänker Västerviks kommun agera i vindkraftsfrågan?" den 4 september.

Sverigedemokraternas Dan Larsen förklarar för den oroliga insändarskribenten att SD ville utnyttja det kommunala vetot för att stoppa vindkraftsutbyggnaden.

Sverigedemokraternas Dan Larsen förklarar för den oroliga insändarskribenten att SD ville utnyttja det kommunala vetot för att stoppa vindkraftsutbyggnaden.

Foto: Caroline Petersson/Ulrik Alvarsson

Debatt2021-09-09 06:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna i Västervik vill på detta sätt ge vårt svar till Emma Karlsson, med anledning av hennes berättigade frågor om de vindkraftsparker som planeras runtom i Hjorteds distrikt. 

SD Västervik ställer sig bakom de initiativ som nu tas för att få besluten om vindkraftsparkerna omprövade, i syfte att söka stoppa de tidigare beslutade vindkraftsparkerna. När vindkraftsparker etableras runtom i kommunen, riskerar många människor att deras närmiljö blir påverkad eller förstörd. Buller och skuggning är några av effekterna och miljön påverkas kraftigt negativt under byggnationen av vindkraftverken. Det finns också risk för sjunkande fastighetsvärden på grund av närheten till vindkraftverken. 

Emma Karlsson ställer den högst berättigade frågan om varför det kommunala vetot inte används, det vill säga varför kommunen inte utnyttjar sin rätt att säga nej till etableringar av vindkraftverk. Svaret är: därför att nästan alla politiska partier i Västervik, när besluten togs om parkerna, röstade för att de skulle byggas. 

Vi Sverigedemokrater ville däremot använda vetot och röstade därför nej till vindkraftparkerna, både Lebo, Tribbhult och Lervik. De partier som inte ville använda vetot och därför drev igenom tillstånden för vindkraftverken var Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Socialisterna Välfärdspartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Westervikspartiet. Det är därför glädjande att Westerviks-partiet nu ansluter sig till att stoppa vindkraftsparkerna, men det hade varit bra om de gjort det redan när besluten togs. 

Vi Sverigedemokrater kommer att göra allt som står i vår makt för att människor inte ska svikas av politikerna en gång till. Vi kommer aldrig att acceptera en vindbruksplan med storskalig vindkraftsutbyggnad runtom på landsbygden i Västerviks kommun. Vi lovar att kämpa för att det är kommunens medborgare och landsbygdens invånare som alltid ska ha sista ordet om vindkraftsparker i Västerviks kommun. Det är också mycket allvarligt att det kommunala vetot mot ytterligare vindkraftsetableringar nu är hotat genom den utredning som tillsatts av regeringen, om att ta bort vetot. Det är då viktigare än någonsin att Västerviks kommunpolitiker tar sitt ansvar för att skydda kommunmedborgarnas rätt till självbestämmande.