När tänker Västerviks kommun agera i vindkraftsfrågan?

Öppet brev till kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

Planerna på vindkraftsutbyggnad i Hjorted har skapat oro bland de boende. På kartan från Länsstyrelsens sida Vindbrukskollen kan man se hur verken är tänkta att placeras.

Planerna på vindkraftsutbyggnad i Hjorted har skapat oro bland de boende. På kartan från Länsstyrelsens sida Vindbrukskollen kan man se hur verken är tänkta att placeras.

Foto: VT/TT/Länsstyrelsen

Debatt2021-09-04 06:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dan Nilsson har försetts med mängder av information om alla risker med vindkraft, samt levnadsberättelser från människor som idag bor nära vindkraft. Att kommunen beslutat att revidera vindbruksplanen är ett steg i rätt riktning. Tyvärr hjälper inte det de boende i Hjorted med omnejd. Kommunen måste även stoppa redan tillstyrkta vindkraftsetableringar.  

Dan Nilsson har i kommunfullmäktige den 21 juni i år sagt att om det framkommer något i vindkraftsfrågan som kan tillföra nytt ljus och ny kunskap i frågan, så ska han göra vad han kan för att stoppa nämnda etablering(ar).

Jag vet att du Dan fått sådan ny information, så min fråga är väl egentligen när du tänker agera?

Jag är född och uppvuxen i Hjorted. Jag äger nu det hus jag själv växte upp i. Här bor jag med min dotter och fram till i våras var jag inställd på att det var här jag skulle bo resten av mitt liv. Jag såg detta vackra samhälle som lugnt, fridfullt, idylliskt och inte minst tryggt. Den bilden har jag tyvärr inte idag. När det i april månad gick upp för mig vad som är på väg att hända med detta underbara samhälle fick jag en chock. En käftsmäll. För mig är det helt obegripligt hur kommunen har kunnat tillstyrka tre olika vindkraftsbolag att få bygga vindkraftsindustrier runtom samhället Hjorted. Lervik, Lebo och Tribbhult. Det måste ha varit en ren skrivbordsprodukt, för annars är det ju helt vansinnigt hur detta kunnat hända.  

Människor runt om i detta land vittnar om hur vindkraftverken förstör deras liv. Hur bullret gör att de inte kan vara i sina hus, eftersom bullret förstärks inomhus. Hur de blinkande ljusen förstör nattsömnen. Hur infraljudet ger dem en mängd olika kroppsliga symtom som till exempel huvudvärk, yrsel, illamående och hjärtklappning.  

Jag har ägnat min semester åt att läsa på om vindkraften. Jag har skrivit insändare med direkta frågor till de styrande i Västerviks kommun. Jag har ställt frågan hur Västerviks kommun kan sälja ut sin landsbygdsbefolkning på det här sättet. Hur kommunen kan äventyra så många människors, inte minst barns, hälsa och framtid. Jag har frågat vem som tar ansvaret. Jag har framfört att 74 procent av de boende i Hjorted inte vill ha vindkraft här. Men inga boende i Hjorted har bjudits in till informationsmöten under årens lopp, trots att praxis idag är att alla boende inom 3,5 km räknas som sakägare i vindkraftsfrågor. Detta är skandalöst. Ingen kommunpolitiker har svarat på mina frågor.  

Därför kräver jag nu att kommunen ordnar ett informationsmöte för boende i och omkring Hjorted, som i allra högsta grad kommer att påverkas av vindkraftsetableringarna i Lervik, Lebo och Tribbhult. Kommunen måste ta sitt ansvar och på detta möte redogöra för:

• hur kommunen kunnat tillstyrka de tre vindkraftsetableringarna i Lervik, Lebo och Tribbhult
• vilka konsekvensanalyser som gjorts för att säkerställa att de boende i Hjorted inte drabbas av hälsoproblem orsakade av vindkraftverkens buller, infraljud och blinkande varselljus
• varför ingen barnkonsekvensanalys gjorts
• vem som tar ansvaret när människor i Hjorted med omnejd blir sjuka på grund av att samhället omringas av vindkraftverk från tre håll
• hur Hjortedborna ska kompenseras för värdeminskningen på sina fastigheter
• hur kommunen kan tillåta den skövling av skog och natur som blir följden av att uppföra inte en, utan tre, vindkraftsindustrier i Hjortedskogarna
• varför kommunen inte utnyttjat sitt veto än.

Jag önskar att representanter för alla partier deltar på detta möte, så att det blir tydligt för alla hur de olika partierna resonerar. Jag vill alltså att kommunen förklarar varför de inte utnyttjar sitt veto nu, när de har alla möjligheter att göra det, och så vill jag ha svar på frågan om vem som tar ansvaret när folk blir sjuka, när husen blir osäljbara och när naturen runt detta samhälle skövlas till oigenkännlighet.  

Kartan från Länsstyrelsens sida Vindbrukskollen visar de planerade vindkraftverken i närheten av Hjorted.
Kartan från Länsstyrelsens sida Vindbrukskollen visar de planerade vindkraftverken i närheten av Hjorted.
Karta: Hjorted