Förklara varför vi inte ska oroa oss!

Det var en gång ett litet samhälle med några hundra invånare. Samhället var en riktig liten idyll och ett populärt ställe att flytta till. Husen som kom ut försäljning blev snabbt sålda. Det fanns en skola och en förskola, en affär och en handelsträdgård i samhället, och invånarna trivdes.

Skribenten är orolig över vindkraftutbyggnaden i Hjorted och vill nu ha konkreta svar från kommunen kring varför hen inte ska behöva oroa sig.

Skribenten är orolig över vindkraftutbyggnaden i Hjorted och vill nu ha konkreta svar från kommunen kring varför hen inte ska behöva oroa sig.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Debatt2021-09-04 06:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett tiotal år sedan hade vindkraft i närheten varit på tapeten, men bolaget som skulle bygga gick i konkurs och sen hördes inget mera. Helt plötsligt kom frågan upp igen och nu var det nya bolag som skulle bygga vindkraftverk. Det lilla samhället skulle komma att bli omringat av stora jätteverk åt tre håll. Några av samhällets invånare började protestera, skriva insändare, prata med politiker, försöka protestera och visa sin oro i lokaltidningen, men det verkade stört omöjligt att få beslutet omprövat, trots att verken skulle bli betydligt större än det var sagt från början.

Invånarna började söka information och hittade artiklar och videoklipp om vindkraft, och blev mer och mer negativa till denna kraftkälla. Många klipp och intervjuer kom från människor som bodde nära dessa verk och handlade om hur negativt deras liv påverkats.

Nu började många av invånarna i det lilla samhället bli oroliga. Hur skulle deras vardag påverkas? Hur skulle barnens vardag påverkas? Hur skulle samhället i stort påverkas? Skulle man kunna bo kvar över huvud taget?

Det här är lite verklighet och lite som vi inte vet något om. Vi i det lilla samhället Hjorted, som ”sagan” handlar om vet mycket lite om hur vi kommer att påverkas av dessa jätteverk som planeras att sättas upp i vår närhet. Byarna som ligger ännu närmare dessa kommer påverkas än mer, men hur vet vi inte… 

Jag har barn i skolan och förskolan här i samhället, jag bor här med min familj och jag är orolig. Politiker och människor som är för vindkraft eller som jobbar för dessa bolag slår ifrån sig min och andras oro med att det inte finns relevant forskning som styrker mänsklig påverkan, men finns det relevant forskning som styrker att vi inte påverkas?

När jag läser om och ser filmer om människor, både barn och vuxna, som visst påverkats av vindkraften, fysiskt och psykiskt blir jag ännu mer orolig och fundersam. 

Är Västerviks kommun villig att sälja ut ett fint fungerande samhälle till vindkraften utan att veta hur det påverkar människorna? Är ni beredda att ta kostnaden kring barn som påverkas psykiskt för att vindkraften ”förstört” dem? Tar ni den smällen när de i vuxen ålder inte kan fungera i samhället för att till exempel inlärning och nattro kommit till skada?

Jag skulle faktiskt vilja ha svar på dessa frågor, och då vill jag inte ha ett ”lilla människa, du ska inte oroa dig”-svar! Om ni kräver att vi ska ha relevant forskning för vår oro, då vill jag ha relevant forskning från er sida att vi inte ska behöva oroa oss!