Skivrecensioner  v. 3

21 januari 2010 11:29

Kategori: Pop
JOEL ALME
"Waiting for the bells"
(Razzia records)
På nätet: www.myspace.com/joelalme
Betyg: +++

Joel Alme kämpar med sina egna begränsningar på "Waiting for the bells".
Hans låtar närmar sig alltmer samma klass som Holland-Dozier-Holland. Produktionen är på väg att nå samma svindlande promillehalt som Frank Sinatra, Roy Orbison och Elvis Presleys mest berusande verk.
Med samma högstämda stråkar, energiska slagverk och hjärtskärande pianomelodier.
Resultatet blir ett knippe poplåtar som blottar sin artist på ett nästan orättvist sätt. Och för en rock'n'roll-parvel som Joel Alme - som saknar både röst och showmanship - blir det ett vanskligt balansnummer.
Räddningen blir den uppriktighet och det hjärta som präglar Joel Almes artisteri. Sånger som "You remember the good times but the good times don't remember you" och "You will only get it once" är två vackra exempel på det.
Victor Johansson/TT Spektra
victor.johansson@ttspektra.se

 

Genre: Elektropop
KARIN STRÖM
"Fantomhalvan"
(Datadamen/Universal)
På nätet: www.karinstrom.se
Betyg: ++++

Jag tycker att Karins Ströms musikskapande är löjligt entusiasmerande. Hennes strävan efter att göra allt själv - "Fantomhalvan" är skriven, inspelad, producerad och mixad av henne själv i en hemmastudio - fascinerar och inspirerar mig.
Nu räcker så klart inte hennes strävan efter att vara sin egen lyckas smed till för att ge henne ett högt betyg. Men "Fantomhalvan" är en riktigt bra elektropopskiva. De som uppskattade "En saga om en sten" för tre år sedan kommer att gilla det här lika mycket, kanske till och med ännu mer eftersom hon höjt elektropulsen ytterligare, samt i texterna grävt sig ännu djupare ner i melankolin.
Daniel Åberg/TT Spektra
daniel.aberg@ttspektra.se

Kategori: Pop/Electronica

 

Kategori: Pop
EELS
"End times"
(Vagrant/Bonnier Amigo )
På nätet: www.eelstheband.com/
Betyg: ++++

Världens ensammaste människa, Mark Oliver Everett, vänder på ytterligare ett blad i sin sorgsna livshistoria. Bara sju månader efter sin "Hombre lobo", en platta om människans djuriska instinkter.
Nu har hans livs kärlek lämnat honom. Och vem skulle vara bättre lämpad att tonsätta den berättelsen än mr E, mannen som gjort några av 1990- och 2000-talets mest sorgsna ballader?
Då slår han till med både garagerock, rockabilly och svängig 50-talsrock.
Och. Det. Blir. Riktigt. Bra. Det. Också.
Jag är inte förvånad. Det borde ingen bli.
Och sedan kommer den. Låten som fullkomligt smälter högtalaren.
"Little bird".
En man, hans gitarr och en melodi som får det att tåras.
"End times" är inte lika genial som "Blinking lights...". Det är bara så fruktansvärt bra.
Henrik Larsson/TT Spektra
henrik.larsson@ttspektra.se

 

Kategori: Rock
MARINA AND THE DIAMONDS
"The family jewels"
(679 Recordings/Warner)
På nätet: http://www.myspace.com/marinaandthediamonds
Betyg. +++
Marina Diamandis tillhör de hetaste heta i brittiskt musikliv nu. Hon kom tvåa i BBC:s omtalade omröstning bland branschfolk som utser årets kommande storstjärnor och visst är det här någonting att spetsa öronen inför.
En eklektisk musikmix, lika blandad som det walesisk-grekiska arv Marina Diamandis själv har.
Som bäst (lyssna på "Shampain" eller "Hollydood") låter det som om Amanda Jenssen skulle sjunga Kate Bush-låtar. Fascinerande, utsvävande, men otroligt distinkt och med en enorm hitpotential. Men ibland svävar hon iväg lite, då låter hon snarare som om Laleh skulle försöka göra covers på Kate Bush, om ni fattar vad jag menar. Men, herregud, hon är debutant. Man kan inte begära så mycket mer än så här då.
Mikael Forsell/TT Spektra
mikael.forsell@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!