I second hand-butikerna gömmer sig guldkornen

13 april 2013 00:05

Retro, vintage eller second hand? Dessa är ord som ständigt dyker upp i olika sammanhang, men vad betyder de egentligen? Är det inte samma sak, med olika namn? Ett som låter lite coolare, ett som låter dyrt och ett som låter billigt.

Förra helgen befann jag mig i Barcelona. En helt underbar stad med en levande atmosfär. Våren var nästan försommar och uteserveringarna var fulla. Vi hade hittat ett litet hostel på internet som vi fastnat för. Det såg inte ut som alla andra hotell, med likadana sängar och samma kala inredning. Detta var retroinspirerat. Helt sprillans nytt, men designat i en annan tidsanda. Detta gav hostelet en charmig atmosfär som var värt mer än vilka stjärnor som helst.

Även i kläder pratar vi gärna om att plagg är retro- inspirerade. Detta är alltså plagg som kan vara helt nya, men skapade i en design som för tankarna till en annan tidsepok.

Någon vecka innan jag åkte till Barcelona var jag på Kalmar slott för att besöka en vintage-utställning som pågår där. En massa vackra klänningar som prinsessor och drottningar har burit en gång i tiden. Klänningar i vackra, värdefulla material. Klänningar med historia.

När det pratas om vintage i kläder, menar många att kläderna måste vara minst 25 år gamla, detta måste ändå ses som en tolkningsfråga. Men det är i alla fall för mig plagg som känns lite mer kvalitativa.

Second hand är precis som det låter, något som används i andrahand. Kläder, väskor eller skor som hittar nya hem. Second hand är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, då plaggen känns mer unika än kedjornas massproducerade plagg. Att jag dessutom handlar både ekologiskt och ekonomiskt gör inte saken sämre. Second hand är något som de senare åren blivit väldigt trendigt. Det är på second hand jag har hittat mina bästa guldkorn. Guldkornen i form av ett skärp, eller kanske en brosch som gör den där populära klänningen som "alla har" till det lilla extra.

Så, vare sig det är retro, vintage eller second hand är det något som ligger i tiden!

Veckans ord: Förändring. Våren gör att vi vill förnya oss.

Veckans tips: Morgonpromenader, finns det något bättre?

På hjärnan i dag: Idag blir det secondhand-shopping. Perfekt lördagsnöje.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!