Upplev det äkta Sverige

11 februari 2010 16:43
Sommaren närmar sig och alla smider planer för semestern. De som väljer att lägga sina heliga veckor i Västervik kan både få klättra och dansa. Roliga grejer för svenskar, men jag undrar vad våra utländska turister egentligen vill ha när de kommer hit? När jag reser vill jag gärna uppleva lite av vardagen i landet jag besöker, se hur folk lever och gå ut på samma ställen som de. Turist-
anpassat utbud med pommes och t-shirts står liksom inte högst på min önskelista när jag försöker pausa från svenne banan-livet.

 

Detta har fått mig att fundera över vad man skulle kunna erbjuda långväga turister. Är det gamla stan och Skansen i Stockholm man ska visa upp? Eller båtmansstugorna i Västervik? Är det typiskt svenskt? För några hundra år sedan kanske.

 

Om jag skulle sätta ihop en komplett upplev Västervikslivet-lördag skulle den se ut så här. Först skulle jag packa in hela familjen turist från Kina i en kombibil och åka till Ikea i Linköping. På vägen upp diskuterar vi om männen ska få gå på Biltema medan kvinnorna går på Ikea. Det slutar med att alla måste gå på Ikea.

 

Vi tar varsin gul plastsäck på armen och ger oss in i lördagspaniken (det är lönehelg såklart). Vi tittar på Klippan-soffor, ekkök och randiga mattor. Vi berättar stolt för kineserna om smålänningen Ingvar Kamprad som startade detta nöjespalats, denna helgedom, full av fynd.

 

Efter att provsuttit några soffor är vi utsvultna och besöker "restaurangen". Med varsin bricka i handen ställer vi oss på led för att bli "serverade" köttbullar. Vi festar till det kladdkaka för tio kronor också. Mums!

 

På spara och förvara köper vi smarta lådor och på köksavdelningen blir det ett sexpack färgglada glas. För bara 39 kronor!

 

På vägen ut går vi in i fyndhörnan och spanar efter de snygga grejerna vi såg på möbelavdelningen. Tyvärr kammar vi noll och vi får nöja oss med plastbyttor. Kineserna vill inte köpa servetter och ljus till släkten.

 

Sen åker vi hem och på vägen handlar vi på en stormarknad. Hemma i köket hjälps vi åt att förbereda middagen, tacos! Vi lägger upp gurkbitarna och majsen i de nya plastskålarna.

 

Det är fest och lördag. Vi äter i soffan och tittar på Melodifestivalen. Drinkarna kommer fram och vi tankar inför utgången. Lika bra, det är så dyrt på krogen.

 

Halv ett på natten går vi ut och lär kineserna att de måste beställa en "stor stark" om de vill ha en öl. Att säga något annat kan innebära förvirring, och i värsta fall mellanöl.

 

Kvart över tre stryker vi oss hemåt utmed stadens husfasader. Det blir ingen efterfest den här gången, vi tar en Åhmans direkt.

 

En upplevelse värd namnet tycker jag, och den som vill sno idén får gärna göra det. Antingen för turismutveckling eller en SFI-kurs.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!