Det svåra chefslivet

7 oktober 2010 00:00
Den här boken är intressant, men troligen mest för oss som arbetar i mediebranschen och för den som vill utveckla sitt ledarskap genom att läsa hur andra gör. Med stor behållning har jag läst Christina Jutterströms memoarer.

 

Men ibland under läsningen får jag känslan av att det är lite för mycket av att rada upp händelser efter varandra och mindre av eftertänksamhet och analys. Men det finns där. Framförallt skriver hon vid flera tillfällen om misstag hon gjort och konflikter hon upplevt men att hon senare lärt sig av detta och blivit bättre i sitt ledarskap, även om hon flackar förbi det på ytan.

 

 

1982, 42 år gammal, blev hon chefredaktör för Dagens Nyheter. Senare fick hon samma tjänst på Expressen en kort tid, blev så småningom professor vid Göteborgs universitet och slutade som vd för Sveriges Television innan hon gick i pension 2006.

 

Före chefskarriären var hon journalist på både dagstidning, veckotidning, radio och tv. Hennes historia är det moderna Mediesveriges historia. Hon gjorde en klassresa från pappans statarfamilj till posten som den högsta mediechefen i Sverige.

 

I sina nyutkomna memoarer berättar hon också om svårigheter i privatlivet, till exempel i relationen med döttrarna och med mångårige maken Ingemar Odlander och som ensamstående mamma på 70-talet. Ganska osentimentalt skriver hon om hur hon gör abort när hon som nybliven chef på DN upptäcker att hon är gravid. Familjen har redan två barn.

 

Nu, när hon fått tid att tänka efter och ser tillbaka, bannar hon sig själv för sina självupplevda brister som mamma. Och det verkar uppriktigt menat.

 

Huvudspåret i memoarerna är ändå arbetet, karriären och medieutvecklingen. Hon har tagit många smällar men alltid kommit igen. Hon var känd som Järnladyn under sin tid som chef på Dagens Nyheter.

 

Christina Jutterström skriver om duktighetssyndromet, att alltid göra sitt bästa och visa sig duktig, och hur det drabbar kvinnor i chefspositioner. Här finns en hel del att lära.

 

Hon ger en mycket sammansatt bild av en människa i vår moderna tid. Men lite mer livfullt kunde det varit, det hon skriver.

 

Ny bok
Christina Jutterström

 

Uppfostrad av män

 

Natur och Kultur
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!