Sanningen om Siwan

Siw Malmkvist har skrivit sina memoarer. Hon fyller 74 i år men är fortfarande verksam och skriver att hon inte vill sluta uppträda än. Ändå känns boken som ett bokslut.

2 oktober 2010 00:00

Den bild vi får av Siw Malmkvist i hennes bok bekräftar den allmänna bilden: en käck och pigg schlagersångerska som gjort revy och barnteater. Alltid glad och med mycket på gång.

 

Livet har bara rusat på för henne sedan den första talangtävlingen i tonåren, och detta återkommer hon till flera gånger. Att hon jobbat och jobbat och åren har gått och hon har aldrig sagt nej eller gett sig tid för reflektion. "Det är inte klokt vad jag har farit omkring. Under de mest hektiska åren var det någonting varje dag. Har jag bara hållit på så här i hela mitt liv?" skriver hon.

 

Det är det närmaste vi kommer privatpersonen Siw Malmkvist i den här boken. Hon är mycket återhållsam med sitt privatliv och med det som ligger utanför det redan kända. Kanske är det så att den mediala bilden av Siw Malmkvist är den sanna och rätta, att hon hela tiden varit och är sig själv.

 

Här avslöjas inte mycket nytt, utöver en del medicinska bekymmer, utan boken är mer en kavalkad över allt det som redan är känt, och det man kan känna igen från decennier av mediebevakning. Hon konstaterar själv att hon fått vara med om så mycket kul och spännande, och det är så hon beskriver sitt yrkesliv, det mesta är roligt.

 

Siw Malmkvist är född på nyårsafton 1936. Barndomen är ljus och rolig men fattig. Hon växte upp i en stor familj i arbetarkvarteren i Landskrona och blev upptäckt efter segern i talangtävlingen Flugan som 18-åring. Sedan har hon sjungit sig genom livet, men också uppträtt som skådespelerska. Två äktenskap och två barn, karriär i Tyskland och massor av skivor och folkparksturnéer.

 

Så ser hennes liv ut.

 

Det är alltid intressant att läsa om en annan människa. Knappast någon i min generation kan ha undgått att höra hennes låtar, de var en självklar del av medievärlden under hela 60- och 70-talet. De spelades i Melodiradion och låg på Svensktoppen vecka efter vecka. Vi kan alla tralla med i många av dem.

 

Boken är skriven i samarbete med Carl Magnus Palm. Den är lättläst och väcker säkert minnen hos alla. Den är underhållning, precis som Siw Malmkvist själv.

 

Ny bok
Siw Malmkvist

 

Tunna skivor av mig

 

Norstedts
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Johansson