Mord på en isolerad ö

11 maj 2010 00:00
Chefen för den ornitologiska forskningsstationen, Angela Moore, mördas med knivhugg i ryggen. Hon är en kvinna som gjort sig ovän med många genom sitt humör, sin stridbarhet och sin sexuella aptit långt utanför det egna äktenskapet.

 

Miljön är Fair Isle, Shetlandsöarnas minsta ö långt ute i havet. Det är höststorm och de som befinner sig på ön isoleras några dagar, både öbor, besökare och forskare på stationen.

 

Två av besökarna är polisen Jimmy Perez och hans fästmö Fran. Jimmy har sina föräldrar på ön och mordet sker natten efter parets förlovningsfest där.

 

Det är Jimmy som utreder mordet på forksningsstationens chef, som följs av fler mord, och som också dras in i själva händelsernas centrum på flera plan. Upplösningen är minst sagt överraskande.

 

 

Detta är författaren Ann Cleeves fjärde deckare från Shetlandsöarna, och så vitt jag förstår den sista. Det är välskrivet och spännande, och hon skildrar en autentisk miljö där hon själv tidigare bott och arbetat. Personporträtten är levande, så levande att jag nästan häpnar när det går upp för mig vilka personer hon valt som mordoffer.

 

Hon får också plus för miljöskildringen, medan intrigen ibland känns en aning skruvad. Samtidigt kan jag tänka mig att mordmotivet, som till slut uppdagas, skulle kunna vara relevant.

 

Miljön hon valt är kanske det som mest utmärker den här deckaren framför många andra.

 

Ny bok
Ann Cleeves

 

Blå gryning

 

Albert Bonniers förlag
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!