Rakt på om hunduppfostran

29 maj 2008 00:06
. Cesar Milan har gjort sig känd för sitt tv-program "Mannen som talar med hundar". Sedan tio år tillbaka driver han en center i Los Angeles där han tar hand om hundar som behöver olika slags hjälp. Han tar sig an hundar som verkar hopplöst ouppfostrade och aggressiva, och får ordning på dem. Nu kommer hans bok om hundpsykologi, med tips, förklaringar, berättelser ur verkligheten och mycket mer.

 

 

På ett enkelt sätt förklarar han hur hunden funkar, och att det inte finns några problemhundar, bara problemägare. Det är inte kärlek en hund i första hand behöver lär Cesar ut, utan en tydlig ledare. En förvirrad och rädd hund blir inte glad och harmonisk för att man tycker synd om den och klappar den. Det förstärker bara det felaktiga beteendet, som i förlängningen kan leda till aggressivitet.

 

Cesar kallar sin uppfostringsmetod flockdynamik - ett sätt att tala hundspråk och förstå förhållandet mellan hund och människa. Flockdynamiken går ut på att hunden ska veta sin plats i flocken, det är den som utgör grunden för hundens identitet och för hur den kommer att respektera hundägaren. Flockledaren, förhoppningsvis hundägaren, ska utstråla säkerhet, lugn och bestämd energi.

 

- Hundar behöver ledarskap, från första till sista dagen. De föds med behovet att veta sin plats i sin flock med oss. Hundägare brukar reservera en plats i sitt hjärta för hunden, men inte i vardagens flock. Det är då hundarna tar över. De tänker inte: "Åh, vad härligt att den här människan älskar mig. Jag är så tacksam för det, jag ska aldrig mer ge mig på en annan hund".

 

- När vi förmänskligar hundarna skapar vi psykiska problem för dem.

 

Cecar tar upp olika former av aggressivitet hos hundar och förklarar att aggressivitet i sig inte är ett problem, det är ett symtom på ett problem, sista utvägen för hunden.

 

 

Vad ska man göra med en arg hund då? Hunden får inte vinna, man måste vara lugn och bestämd, säger Cecar. Och man får absolut inte bli arg. Det handlar om tålamod, vilket inte är människans främsta egenskap, men man måste hålla ut.

 

En mycket bra och intressant bok, även för de med lydiga och väluppfostrade hundar. Alla kan lära något av att läsa Cecar och hans hundar.

 

Ny bok
Cesar och hans hundar

 

Cesar Millan

 

Melissa Jo Peltier

 

Natur & kultur
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!